2015 Fény Nemzetközi Éve – KÉSZEN ÁLLSZ EGY KALANDRA?

2015. 12. 30.

  Skool – Tehetséges lányokat a technológia világába szakmai beszámoló

 

Skool – Tehetséges lányokat a technológia világába című pályázatuk az oktatásért felelős miniszter döntése alapján NTP-MTI-14-0155 pályázatán vissza nem térítendő támogatásban részesül.

A Technológiai Oktatásért Alapítvány missziója, hogy újszerű oktatási formákban 10-16 éves gyermekeket inspiráljon és oktasson a technológia területén. Műhelyprogramok és technológiára fókuszáló nyári táborok szervezésén keresztül arra törekszünk, hogy ösztönözzük a fiatalokat, hogy a technológia területén válasszanak majd a későbbiekben a továbbtanulási-, és a munkalehetőségek közül. A gyakorlatias, gyermekközpontú programjaink segítik a diákokat abban, hogy ők is aktív szereplőivé váljanak a technológiai innovációnak, és képesek legyenek arra, hogy saját jövőjüket alakítsák, formálják és sikereket érjenek el ezen a területen.

Alapítványunk az NPT átfogó céljaihoz kapcsolódóan jelen projektjével bekapcsolódott a tehetségsegítés és a tehetséggondozás hazai munkájába. Célunk a fiatal tehetségek műszaki és informatikai kompetenciáinak kibontakoztatása, egy olyan tevékenységközpontú programsorozat megvalósításával, melynek keretében magas szakmai színvonalat és megfelelő informatikai eszközkörnyezetet biztosítva sajátíthatják el a fiatalok a kódolás, az animáció- és játékkészítés, valamint a robotika alapjait.

Alapítványunk által szervezett 5 hetes műhely foglalkozásokra 10-12 éves, kimagasló matematikai, műszaki vagy logikai tudással, és technikai érdeklődéssel rendelkező lányok jelentkezését vártuk Magyarország minden régiójából.

A Fény Éve alkalmából a Skool Űrkutatási Központ kizárólag lányokból álló programozó és kutatócsoportja a nemzetközi űrügynökségeket megelőzve megtervezte és lemodellezte a bolygóközi expedíciót. Megtervezték az űrhajó útját, megtervezték a rakéta ideális pályáját a Földről a Vénuszra,  és a kutatórobot prototípusát is elkészítették.

Az 5 alkalommal megszervezésre kerülő több órás foglalkozások során a tehetséges lányok neves szakemberek és szenior tech fejlesztők segítségével bővítették digitális tudásukat, míg az inter- és intraperszonális képességeik fejlesztéséről nagy gyakorlattal rendelkező tréner gondoskodott, aki játékos formában vezette be őket többek között a prezentációs technikák és a nonverbális kommunikáció rejtelmeibe.

A projekt során többféle módszertani paradigma szerint került majd sor az ismeretközvetítésre, így projektmunka, kooperatív-kollaboratív munka, táv- és házi feladatok is voltak.

Kiemelten fontosnak tartja szervezetünk, hogy a tech szakma, mint nő számára is vonzó karrier lehetőség gondolatát a fiatal lányokban megerősítsük. Ezért foglakozásaink során olyan pozitív női példaképeket (női kutató-fejlesztők, IT vezetők, oktatók) bemutattunk be, akik pozitív mintát és megerősítést tudnak a nyújtani a fiatal lány-tehetségek számára az IT szakmában való elhelyezkedéssel kapcsolatban.

Programunkat tech cég és oktatóközpont látogatásokkal (Morgan Stanley, Google Ground, Dealogic Hungary, Ericsson) is gazdagítottuk, ahol a diákok az elmélet mellett a lányok valódi élményeket szerezve, megismedkedve a cégek belső működésével, valamint azzal is milyen nőként a technológia világában dolgozni. A cégeknél körbevezető hostok ugyanis elkötelezett női kutató-fejlesztők és vezetők , akik pozitív mintát nyújtanak a fiatal lány-tehetségek számára.

12688034_477311772472603_4597877918568645910_n 12672209_477312122472568_6400828440578191049_o

Visszajelzés a lányoktól:

“Ez volt életem eddigi legjobb 5 hete. Sosem fogom elfelejteni, és ha mégis a korom azt kívánja majd, akkor is a szívemben marad majd ezen kurzus minden pillanata. Nem csak új világot tártak fel előttem, amit teljesen a szívembe zártam, de sok boldog és feledhetetlen emlékkel lettem gazdagabb. Mindegy mennyire fáradt voltam, itt mindig egy olyan közösség és élmény várt, aminek a gondolta is mosolyt csal az arcomra. Szóval csak azt próbálom mondani : Köszönöm. -Eszti :)”

„Fantasztikus volt ez az egész! Nagyon jó ötlet, hogy velünk, lányokkal is megismertetik a számítástechnikát és bíztatnak, hogy mi is tudunk érvényesülni. Annyira megtetszett, hogy komolyan elgondolkodtam a középiskola választáson. Lehet hogy ilyen irányban tanulok tovább? :-)”

“A Skool-os programon hallottam először a Scratch-ről. Robotikával is foglalkoztunk, ami nagyon érdekes volt és én addig nem is találkoztam robot programozó felületekkel. Menő tech cégek alkalmazottjai tartottak nekünk előadásokat és egy-kettőt volt szerencsénk meglátogatni. Később a Skool nyújtotta lehetőséget megragadva elmentem az FLL robotika versenyre egy nagyon klassz lányokból álló csapattal. Én nagyon szeretem és ezáltal sok-sok nagyszerű embert és cégeket ismertem meg. Mostmár erősen gondolkozom azon, hogy informatikai pályán helyezkedjek el a Skoolnak köszönhetően.” – Lili

12657228_477312169139230_1084242434584924290_o

A programon részt vett önkénteseink mondták:

„Gyerekekkel eddig annyi volt a nagyon kevés tapasztalatom, hogy nem tudok velük mit kezdeni, nincs közös téma, mindenki unatkozik. Ezért is jelentkeztem, hogy feszegessem a saját korlátaimat. A foglalkozás felemelő volt – motivált gyerekek szívesen csinálnak valamit – így már én is tudtam élvezni a társaságukat.”

„Ritkán beszélek a munkámról, főképp ilyen fiataloknak nem. :) Fantasztikus a gyerekek nyitottsága és érdeklődése a dolgok iránt. Élmény volt, ahogy csendben figyeltek.”

A program projektjeit itt találhatóak:

https://scratch.mit.edu/studios/1860462/

http://phil.elte.hu/mekis/skool/gg-venuszmisszio.html

 

palyazati logok