06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Vásárhelyi Orsolya

Közép-Európai Egyetem, adattudós
5 márc 2020

Vásárhelyi Orsolya

/
Posted By
/
Comments0

Vásárhelyi Orsi vagyok adattudós (data scientist), jelenleg a Közép-Európai Egyetem doktorandusza (még pár hétig). Lehet mire ezt olvasd már doktor leszek 🙂 Kutatásaim során azzal foglalkozom, hogy hatalmas adatokon elemzem miképp használják a nők és a férfiak másképp a kapcsolataikat a karrierjük során.

Mi szerettél volna lenni?

Nem emlékszem. 18 évesen pszichológus szerettem volna lenni, de nem vettek fel pszichológia szakra. 😀

Mi az, amivel nap, mint nap foglalkozol a munkahelyeden?

Mindennapi életünk során folyamatosan digitális nyomokat hagyunk magunk után: amikor nyomkodjuk a mobilunkat, amikor interneten vásárolunk , bankkártyával fizetünk vagy csak az Instán like-oljuk egymás képeit. Az én munkám, mint adattudós (data scientist), hogy a rendelkezésre álló hatalmas adatmennyiségben találják értelmes összefüggéseket, és ezek alapján jósoljam meg mit fognak a felhasználók csinálni. Mindig úgy képzelem, hogy én egy detektív vagyok, aki programok írásával és matematikai módszerekkel próbálja kideríteni, hogy mit csinálnak és mit fognak csinálni felhasználók milliói. Az adattudós jelenleg a világ legkeresettebb szakmája, mivel nagyon sokrétű terület. Elképesztően izgalmas dolgokkal foglalkozunk, például a mostanában olyan divatos mesterséges intelligencia (AI) vagy gépi tanulással. Ezen módszerek segítségével adattudósok készítik például az algoritmusokat a telefonodon lévő arcfelismerő szoftverhez, ők ajánlanak neked barátokat a Facebookon vagy modellezik betegségek terjedését.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Legtöbb technológiai területen magas a munkaerőhiány, ezért viszonylag könnyen el lehet helyezkedni elég korrekt fizetéssel. Ezt nagyon sokan túlgondolják és nulla szakmai tapasztalattal kérnek hatalmas fizetéseket. A leghamisabb mítosz véleményem szerint, hogy az összes programozó egy antiszociális kocka akik egész nap csak számítógépüket bámulják és nem beszélnek senkivel. Szerintem a legsikeresebb szakemberek attól kiemelkedőek, hogy kiválóan tudnak kommunikálni és egyfajta hídat képeznek a technológiai tudással nem rendelkezők és a fejlesztések között.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Elfogult vagyok, de abszolút data science vonalon vannak a legizgalmasabb projektek mostanában, legyen ez szövegelemzés, image recognition, predictions.. etc. Nem szeretek adatok nélkül jósolni, de a deep learning vonalon izgalmas dolgokra számíthatunk, ebben biztos vagyok. Szerintem ami még egy nagyon izgalmas irány az algoritmikai fairness, ami azzal foglalkozik, hogy a technológiai megoldások amiket létrehozunk nem diszkriminálnak-e felhasználókat (pl.: mutatnak más árat egy nőnek vagy egy férfinek). Ezen a területen rengeteg újdonság jön ki, és (remélem), hogy nagyon meghatározó lesz a következő években.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Nem, rövidtávon biztosan nem. Ehhez olyan átfogó hardware és software rendszer kellene, ami mindenkinek hozzáférhető, ma még attól is messze állunk, hogy mindekinek legyen internet hozzáférése. Másrészt mi felhasználók egyre jobban odafigyelünk arra, hogy miképp vannak az adataink kezelve (ezt a jog is egyre inkább biztosítja) ami gyakorlatilag szembemegy azzal, hogy az egész életünket online, teljesen lekövethetően töltsük.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Szerintem már most nagyon jól hozzáférhetőek anyagok az interneten ahhoz képest, amikor én jártam gimnáziumba vagy alapképzésre. Én nagyon hiszek az ingyenes oktatásban és az open source software-ekben, ingyenes letölthető anyagokban és szerintem ez csak egyre jobb lesz. Ennek az egyik fontos hajtóereje az átláthatóság növelése, annak érdekében, hogy megértsük mi miképp működik, mi történik például az adatainkkal…stb és ehhez a tudásmegosztás könnyebbé és esetlegesen kötelezővé tétele nagyon fontos. Nem hiszem, hogy meg fognak szűnni az iskolák, egyetemek vagy a fizetős képzések, erre nincs is szükség, hiszen az ember nem a tankönyvekért jár iskolába hanem azért, hogy valaki segítsen neki a tudásanyag strukturálásában és személyre szabott elsajátításában.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

Remélem sokkal kevesebbet fogunk a tényekre koncentrálni és sokkal többet a gondolkodás-fejlesztésére. Fontos, hogy megtanuljunk egyedül tanulni és értékelni melyik források megbízhatóak és melyikek nem.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Nincsen konkrét példaképem, de voltak az életemben nagyon hatásos nők, akik a technológia irányába terelgettek és hittek bennem. Nagyon sokat inspirálnak a diákok, akiket tanítok, a munkatársaim, a családom és a barátaim.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

A Women in Data Science konferencia megszervezése, ezáltal segítve a magyar data scientist nőket, hogy kialakuljon egy közösség és bemutassák a legmenőbb magyar adatos csajokat. Büszke vagyok rá, hogy részt vehettem a Data Science for Social Good ösztöndíjban, ahol azzal foglalkoztunk, hogy technológiai megoldásokat fejlesszünk non-profit szervezeteknek, amivel társadalmi problémákat lehet megoldani.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Nagyon sokan fogják azt mondani, hogy hát nem biztos, hogy ezzel vagy azzal kéne foglalkoznod, vagy neked itt sokkal jobban kell bizonyítanod mint másoknak..stb. Jók vagytok, higgyétek el! Foglalkozzatok azzal, ami tényleg érdekel titeket, ne foglalkozzatok a negatív hangokkal!

Leave a Reply