400 lány tanult velünk programozni egy év alatt 

2015. 12. 25.

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2014. június közepén indítottuk első műhelyfoglalkozunkat. Azóta eltelt 365 nap és 177 óra programozás, megtartottunk 15 különböző féle programot és 59 darab foglalkozást, dolgoztunk 160 önkéntessel és több mint 20 partner céggel, és közel 400 lány vett részt az ingyenes programozói műhelyeken, 10 hetes iskola utáni foglalkozásokon, karrier orientációs esteken és nyári tech-táborokban.  Ezzel bebizonyítottuk, hogy a programozás, a számítógépen való alkotás igenis a lányok számára is vonzó terület. A programjainokon résztvevő lányok 95%-a gondolta úgy a foglalkozások után, hogy érdeklődésük a technológia iránt pozitív irányban változott, és szeretnék folytatni tanulmányaikat a területen.

skool_infografika_1 ev

A technológia oktatása forró téma az egész világon éppúgy, mint a nemek arányának kiegyenlítése ezen a területen. A Skool indulásakor azt tűztük ki célul, hogy elismert szakemberek és vállalatok összefogásával építsünk egy olyan közösséget, melyben a fiatal lányok folyamatos támogatást kapnak ahhoz, hogy ők is alkotóivá váljanak a technológiai vívmányoknak, és hogy a jövőben egyenlő esélyekkel indítsák el karrierjüket a területen. Ennek megvalósulását az elmúlt egy évben 162 önkéntes, és több, mint 20 partner cég segítette. A kezdeményezés mellé álltak olyan sikeres IT vállalatok – így a Prezi, NNG, Ericsson, Facebook, Google, Microsoft, Morgan Stanley, Graphisoft, EPAM, Balabit, ARM vagy a Design Terminál – akik az anyagi támogatás mellett felhalmozott tudásbázisukkal, fejlesztőik bevonásával, helyszín biztosításával és női példaképek bemutatásával járultak hozzá a programjaink sikerességéhez.

Mi a Skoollal abban hiszünk, hogy a programozás nem nemek, hanem érdeklődés, szorgalom és nyitottság kérdése, és az elmúlt egy év tapasztalatai, a résztvevő lányok száma és visszajelzései bebizonyították ezt. Célunk, hogy a második évünkben még sokkal több lánynak adjuk meg az esélyt, a támogatást és az inspirációt arra, hogy ők is megismerhessék ezt az izgalmas világot, és a benne rejlő lehetőségeket.