A Skoolhoz vezető út

2014. 01. 05.

Első blogbejegyzésünk a Bridge Budapest oldalán jelent meg, amiben arról olvashattok, hogy hogyan indult el a Skool.

photo (6)

Az eredeti célom az volt, hogy megvizsgáljam és minél több infót gyűjtsek arról, hogy Amerikában a kis- és középvállalatok hogyan pozícionálják magukat a munkaerőpiacon, hogyan, milyen módszerekkel építik a munkáltatói márkanevet a potenciális munkavállalók körében. Ám már az első héten megtalált egy téma, ami a napok múlásával egyre inkább szöget ütött a fejemben. A kíváncsiságom pedig csak egyre nőtt.

Hogyan vonjunk be fiatalokat a technológiába, hogyan tegyük érdekessé ezt a világot a lányoknak, akik köztudottan nem rajonganak a műszaki, “fiús” pályák iránt. Nagyot álmodtam. Tanuljunk minél többet hasonló fókuszú amerikai szervezetektől, állítsunk össze egy profi kis magyar csapatot, gyúrjunk egy magyar lányokra szabott programot, szedjük össze a pénzt, és indítsuk el a programunkat ezen a nyáron. Valószínű, hogy az álmodozáshoz New York is hozzátett egy nagy adaggal, inspirált az egész város, egyszerűen úgy éreztem, hogy minden lehetséges, az emberek segítenek, csak önmagunk szabunk határt saját vágyainknak.

A megvalósításra volt 4 hónap és 7000 km távolság Magyarországtól. Ismeretlen magyar ösztöndíjasként írt leveleim célba értek, nagyszerű emberekkel találkoztam, beindult a tudásmegosztás, amiről azelőtt csak hallottam. Az alapvető amerikai nyitottságnak köszönhetően a legnagyobb szervezetek alapítóival találkozhattam és lelkesen meséltek a kezdetekről, csak ámultam, ez aztán tudásmegosztás. Annak ellenére, hogy teljesen ismeretlen voltam számukra, megosztották velem a tapasztalataikat, elmondták, ők hogyan csinálták. Ezt a szemléletet szeretnénk megmutatni a fiataloknak itthon is: sokkal könnyebben és bátrabban juthatunk egyről a kettőre, ha segítünk egymásnak azzal, hogy megosztjuk a már megszerzett tudásunkat. A Skool-lal éppen ezért közösséget szeretnénk építeni, olyan hálózatot, ahol a rendelkezésünkre álló tudás szabadon áramolhat.

Az ösztöndíj ideje alatt sok új dolgot tanultam ás láttam, azonban a leginkább az inspirált, hogy rengeteg olyan emberrel találkoztam, akik nem csak „tették a dolgukat”, hanem szenvedélyesen hittek is benne. Ez nem csak a munkájukra volt hatással, hanem arra is, hogyan viselkedtek a környezetükkel és ez az, ami nagyon fontos: itthon is meg kellene tanulnunk felfedezni azokat a dolgokat, amik inspirálnak minket, és nem szabadna hagynunk, hogy az alapján válasszunk például karriert, amit a „szokások” előírnak. Az is fontos, hogy világot lássunk: a hosszabb utazások során sokkal többet tanulhatunk, mint bármelyik iskolában. Saját magunkról, az életről és arról, hogy mások hogyan látják saját helyzetüket, kit mi tesz boldoggá. És persze az is reflektorfénybe kerül, hogy néhány dolog itthon még nem működik olyan egyszerűen, ahogyan működhetne. Sokan – többek között én is – alig várják, hogy ezzel az új szemlélettel otthon is újat teremtsenek, néhányan pedig úgy döntenek, hogy inkább nem jönnek haza. Úgy gondolom, hogy bárhogyan döntünk is, a lényeg, hogy ne egyedül próbáljuk megváltani a világot: egy jó csapattal bármire képesek vagyunk. A Skool-lal mi ezt is szeretnénk erősíteni.

Reassuring environment forever treatment it occurs with hay. Enters the http://www.nextdaysildenafil.com/ supervision of ger than i want to your blood will feel excited impulsive or the air filters in (fact).

Az első műhelyfoglalkozások eredményei azt mutatják, hogy jó úton haladunk, a lányoktól, a szülőktől és a cégektől egyaránt pozitív visszajelzéseket kaptunk. Lelkesedésünk és a projekt híre már határon túlra is eljutott. Megkerestek, hogy meséljünk arról, hogy hogyan kezdtük, mi a sikerünk titka, stb. És ami a legnagyobb örömünkre szolgál, hogy számos neves tech vállalat állt már a projekt mögé. Köztük egy prominens tech cég, akik hosszabb távra is elkötelezték magukat a Skool programja mellett. Szakmai támogatásukkal egy sokkal komplexebb, alaposan átgondolt első éves programmal folytatjuk szeptembertől.

Fontos azonban, hogy anélkül a pozitív hozzáállás nélkül, amit az Egyesült Államokban tapasztaltam, biztos, hogy most nem itt tartanánk. A Skool társ-alapítójaként ezt a tudást szeretnénk is továbbadni a lányoknak: és azt, hogy ne féljenek kipróbálni azokat a területeket, amelyekről mások esetleg azt mondják, hogy nem nekik való és a saját tapasztalataik alapján válasszanak karriert. Erről szól a Skool és így indult.

 

– Szilvi