Az első Skool Alumnae Felmérés Eredményei

2016. 12. 21.

A Skoolt pontosan két éve, 2014 júniusában indítottuk azzal a céllal, hogy megmutassuk a fiatal lányoknak, miről szól a technológia világa. Küldetésünk során már közel 1000 lány számára biztosítottunk lehetőséget arra, hogy betekintsenek a programozás világába, és sikerélményt szerezzenek ezen a területen.

A programjainkat követően számtalan pozitív visszajelzés érkezett hozzánk a foglalkozásokat követő értékelőkön keresztül, valamint szóban is.

Két év elteltével azonban szerettük volna pontosabban látni, hogy a munkánk hatására a lányok életében milyen változások történtek. Foglalkoznak-e azóta programozással, járnak-e tanfolyamokra, választanak-e tech területen továbbtanulási lehetőséget?
Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az alumnae felmérésünkön keresztül, melyet olyan lányok töltöttek ki, akik az elmúlt két év során részt vettek programjainkon. A felmérést a Skool készítette, melyben Németh Mónika, középiskolai tanár, mentorpedagógus segítette csapatunkat.

A felmérésben szerepeltek többek között a Skool foglalkozásokkal, program elemekkel és módszertannal kapcsolatos kérdések, internet- és eszközhasználati szokások, felmértük a gyerekek pályaválasztáshoz kötődő terveit és döntéseit, és a szülők véleményére is kíváncsiak voltunk.

Az eredmények összegzése után azt látjuk, hogy a Skool programok során alkalmazott módszerünk tartós érdeklődést váltott ki a résztvevőkben. Az egy napos foglalkozások olyan inspirációt jelentenek a lányok számára, mely mérhető eredményekben mutatkozik meg.

Íme néhány fontos adat a felmérésből:

  • A Skool foglalkozást követően megnőtt a lányok érdeklődése a programozás iránt: míg a lányok 58%-át érdekelte a téma a Skool előtt, ez a szám a foglalkozások után 96%-ra emelkedett.
  • Kiderült az is, hogy a lányok 81%-a a foglalkozás óta is végez valamilyen programozással kapcsolatos tevékenységet.
  • A résztvevők 53%-a pedig programozó szeretne lenni, vagy informatikához köthető pályán tervezi a karrierjét.

Elmondhatjuk tehát, hogy a Skool programok hatására a lányok közelebb kerültek az informatika világához, jobban elhiszik magukról, hogy ezen a területen ők is lehetnek sikeresek, és az informatikával kapcsolatos szakmák bekerültek a továbbtanulási terveik közé.

Az alumnae kérdőív részletes eredményeit itt olvashatjátok: Skool Alumnae Kutatás