Beprogramoztuk a lányok jövőjét az Ericssonnal

2015. 12. 10.

Pár nappal ezelőtt indítottuk útjára a 15-18 éves lányok pályaválasztását segítő foglalkozásaink tavaszi fordulójának első állomását, melynek az Ericsson budapesti irodaháza adott otthont. A „Programozd be a jővődet” nevű beszélgetős esten a cég olyan hölgy munkavállalói tartottak előadást és kiscsoportos foglalkozást a lányoknak, akik maguk is a technológia más-más területén dolgoznak, mint tesztelő, fejlesztő vagy projektvezető.  Elmesélték milyen nőként helytállni ezekben a pozíciókban, mire jó a programozás, és mivel is foglalkoznak a mindennapok során.

11024753_441630655993728_194961201838994131_o

A karrierorientációs foglalkozásaink a már pályaválasztás előtt álló lányoknak segítenek megmutatni a szakma valódi arcát. A legelső, még decemberben tartott kísérleti karrier-foglalkozás során felmértük, hogy a lányok milyen kérdésekre keresik a választ, így ennek megfelelően tematikusan építettük fel a tavaszi találkozókat.

Az Ericssonnál a különböző munkakörökről, azok pontos megismerésükről volt szó azzal a céllal, hogy a pályaválasztás előtt állő lányok belelássanak abba, hogy egy alapvetően férfias szakmában egyáltalán nem csodabogár a női munkavállaló. Az Ericsson célja, hogy 2020-ra a munkatársaik 30% nő legyen, mert szerintük a vállalat egyik erőssége abban rejlik, hogy színes csapatokban dolgoznak, melyek különböző korú, nemű, kultúrájú emberekből állnak össze. Ez a színesség és különbözőség egészen más álláspontokat és ötleteket generál, amely kiemelt jelentőségű az innovációban. És ezért is van  nőknek fontos szerepe, hiszen a sajátos és a sokszínű hozzáállássukkal, kivételes diplomáciaiai érzékükkel új megoldásokat tudnak adni egy-egy problémához..

11025277_441630669327060_8538644548202024090_o

Az ericssonos foglalkozás kiindulópontja az volt, hogy a fiataloknak nincs reális képük arról, valójában hogyan működik egy cég, milyen munkaterületeken lehet dolgozni egy-egy vállalaton belül. A pályaválasztás előtt sokuknak nincs igazán hasznos és életszerű információja arról, mit is takar egy-egy munkakör, így pl. mit is csinál egy programozó  vagy mérnök.  Ezt próbáljuk átvilágítani a Skool foglakozások során, és arra bátorítani minden érdeklődőt, hogy merjen belevágni egy izgalmas és nem csak jellemzően férfiak által végzett  szakma megtanulásába.

A csütörtöki alkalommal az Ericsson hat hölgy munkatársa egy szimulációs játék során mutatta be saját munkaterületét. Ezt követően a húsz lány hat csoportban, saját mentorával közösen dolgozta ki az adott munkaterülethez kapcsolódó részleteket, melyek a napi teendőkre, a szükséges készségekre, a személyiségi vonásokra irányultak. Ezek alapján mindenki igazán könnyen megállapíthatta, tetszik-e neki az adott pozíció. A kiscsoportos beszélgetések után a csapatok bemutatták a saját szakterületüket a többieknek is. A lezárásban közösen megvitatták, kinek melyik prezentáció tetszett és mit talált a pozícióban érdekesnek, vonzónak, vagy akár kevésbé vonzónak.

11045351_441630879327039_8735245317502578908_o

A programban olyan lányok is részt vettek, akik korábban már voltak skoolos eseményen, és kacérkodnak azzal, hogy az informatika területén tanuljanak tovább. Egyikük már a középiskolában is tanulja a programozást – a 33 fős osztályából mindössze ketten vannak lányok – viszont szerinte  kevéssé tanulják azt, amire szükség lenne. Másikukat nagyon sok minden érdekli, például a művészet is, ezért is tartja izgalmas területnek a programozást -mind a kettőhöz sok kreativitás szükséges -, de még az is lehet, hogy grafikus lesz belőle.

Következő karrierorientációs estünk április 16-án csütörtökön lesz, amivel kapcsolatosan hamarosan megosztjuk veletek a részleteket.