BETT Show London 2017

2017. 04. 06.

Mekis Péter oktatónk képviselte a Skoolt a világ egyik legnagyobb és legfontosabb digitális oktatási kiállításán, a londoni BETT Shown – most beszámol róla.

Hol jut Európában a legtöbb gyerekek által megépíthető robot egy négyzetméterre? Hát a londoni Bett Show-n! A Bett a technológiai oktatás legrangosabb fóruma, ahol évről-évre kiállítók és előadók százai mutatják be a legfrissebb trendeket a látogatók tízezreinek. Idén a Skool képviseletében én is a show sok tízezer látogatója között lehettem.

Úgy tűnik, mind a fejlett országok politikusai, mind a vezető tech cégek nagy fantáziát látnak a digitális oktatásban; ez egy nagyon pezsgő terület, hatalmas a kínálat, és nagy a vásárlóerő is. A világ tehetősebb felén egy progresszív iskola, amelynek anyagi lehetőségei megengedik az ilyesmit, már rég lecserélte az okostábláit tábla méretű érintőkijelzőkre, a tanárok az óra elején speciális töltőszekrényből osztják ki a tableteket a diákoknak, az iskola kisebb robothadsereget tart fent, méregdrága 3D nyomtatókkal és 3d-modellező laboratóriumokkal tanítja a természettudományokat. A látványosabbnál látványosabb – és költségesebbnél költségesebb – megoldásokat a közönségre zúdító kiállítópultok legalábbis ezt a hatást keltették.

A kiállításon emellett  korábbi években érkezett kritikáknak engedve rengeteg startup is helyet kapott, amelyek gyakran a nagyvállalatokat megszégyenítően ötletes megoldásokat kínáltak. Így találkozhattam legalább féltucatnyi magyar kiállítóval is, az olcsó 3D nyomtatóival egy gyorsan telítődő piacon is érvényesülni tudó CraftUnique-tól az iskolai kép- és adatfeldolgozó eszközöket fejlesztő Intellisense-en át a matematikaoktatást virtuális valósággal élménnyé tevő VR Math-ig.

A diákok kreativitásának fejlesztése azonban nem csupán drága eszközök kérdése. Márpedig úgy tűnik, hogy a jövőben a kreativitás fog a legjobban számítani az oktatásban. Az előrejelzések szerint a legtöbb területen, amire a ma iskolája felkészíti a diákokat, vagy már most jobban teljesítenek a gépek az embereknél, vagy hamarosan jobban fognak. A feljődés ütemét elnézve pedig azok a technikai eszközök, amelyekkel a mai gyerekek felnőttként dolgozni fognak, jó eséllyel ma még egyszerűen nem léteznek. Az oktatás csak úgy tud felkészíteni a jövő kihívásaira, ha a gyerekek kreativitásának és flexibilitásának fejlesztésére fókuszál.

Ami még ennél is fontosabb: a kiállítás metropoliszán belül külön kis falut kapott a STEAM (science, technology, arts, engineering, and mathematics) irányzat, amely a művészeti oktatást integrálja a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai képzés STEM-nek nevezett rendszerébe. Ez a sziget állt szellemiségében a legközelebb a Skool által képviselt értékekhez; itt hallgattam a legtöbb izgalmas előadást, itt vettem részt a legjobb workshopokon, és itt láttam a legtöbb olyan megoldást, amit szívesen látnék viszont a Skool és a Kódgarázs foglalkozásain is. A beszámoló második felében a STEAM Village-ben látottakról fogok mesélni.

 

4 skool

További fotókért kattints IDE.