Eseménydús héttel ünnepeltük a születésnapunkat

2015. 12. 26.

Nem mintha általában pihenéssel töltenénk az időnk nagy részét, de az elmúlt 10 napot különlegesen sok programmal sikerült megtöltenünk.  :-)

A múlt hét egy jelentős eseménnyel, egy rendhagyó szülőivel kezdődött. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tiniket nevelő anyukáknak és apukáknak valós képük legyen arról, milyen lehetőségek vannak a fiatalok számára ma Magyarországon tech területen, és hogy választ kapjanak olyan kérdésekre, mint hogy milyen egyetemen tanuljon tovább a gyerkőc, ha érdekli az informatika, milyen sulin kívüli lehetőségek vannak jelenleg itthon, amiben részt tud venn, milyen elhelyezkedési esélyei vannak itthon egy IT-s egyetemi diplomával, illetve hogy nőként mit érhet el ezen a területen a lányuk, egyáltalán neki való-e?

A válaszadásra a témában jártas szakembereket, sikeres tech területen dolgozó hölgyeket, cégvezetőket kértünk fel, akik megosztották tapasztalataikat, személyes történeteiket a kíváncsi szülőkkel. A meghívott előadók között volt dr. Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem egyetemi docense és a HÁTTÉRBEN: Kísérlet egy szervezeti nemi rend feltárására című könyv írója, Dojcsák Dániel, az IVSZ tartalom igazgatója, Magyari Andrea, az NNG HR igazgatója, Halácsy Péter, a Prezi CTO-ja, illetve Száva Kinga, az Ericsson Magyarország szoftver fejlesztője. Az érdekes előadásokat és beszélgetéseket követően a Skool és a KódGarázs egyik mentora, Mekis Péter, az ELTE Logika Tanszék oktatója is bemutatta a szülőknek, hogy mivel is foglalkozunk nap mint nap, a gyerekek eddigi elkészített kreatív projektjein keresztül. A szülői találkozó után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, ezért a beszélgetéseket az ősszel mindenképp folytatni szeretnénk.

Nem telt bele egy nap, és máris egy másik fontos eseményünk zajlott: az 1. évfordulónk alkalmából tartottunk egy össznépi önkéntes találkozót, hogy megköszönjük nekik az eddigi segítségüket, lelkesedésüket, mert nélkülük ma nem tartanánk itt! Az este folyamán beszélgettünk a Skool jelenéről, jövőbeli terveiről, illetve sikerült egymást közelebbről is megismerni, és kicsit kötetlenül beszélgetni. Mi nagyon jól éreztük magunkat :-)

A hétvége sem telt eseménytelenül. Pontosan egy évvel a Skool indulása után újabb workshopot szerveztünk egyik legkorábbi támogatónk, az NNG székházában, a hosszútávú együttműködésünk egyik első lépéseként. A foglalkozáson 15 lány vett részt, akik életük első játékukat készítették el Scratch-ben, egy NNG navigációs térképes felületen. Nagy élmény volt nemcsak a lányok számára, hanem az NNG mentorainak is, akik közül többen most először adták át a tudásukat fiatal lányoknak, de ahogy mesélték, nem utoljára. :-)

Skool piknik

A hetet végül, de nem utolsó sorban egy hatalmas szülinapi bulival zártuk a Tabánban vasárnap. Sok Skool programozó lány, önkéntesek, támogatók, barátok, családok csatlakoztak és ünnepelték meg velünk az első születésnapunkat. Volt óriási csokitorta, tollasozás, hempergés a fűben, társasjáték, frizbi, gitározás és sok sok napsütés. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött, és azoknak is, akik a távolból örültek velünk, illetve támogatták eddigi munkánkat. Ezennel beléptünk a 2. évünkbe, amit legalább ilyen intenzíven, programdúsan képzelünk el. Megyünk tovább ezerrel! :)