Kik vagyunk?

A Skool, egy független, magyar szervezet, a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje.

A modern társadalmakban egyre fontosabb szerepet töltenek be a lányok és a nők, és jövőnk irányát meghatározza a technológiai fejlődés. Ezzel nem csak tisztában vagyunk, hanem munkánkkal támogatjuk is.

8-18 éves korú lányoknak nyújtunk INGYENES technológiai foglalkozásokat újszerű oktatási formában. Célunk, hogy növeljük a résztvevők technológiai affinitását, és ezáltal szélesítsük a bevonási és foglalkoztatási spektrumot, hogy a jövőben legalább annyi nő vegyen részt az innovatív technológiák létrehozásában, mint amennyien már ma is használják azokat. 

Alapítványunk minden műhelyfoglalkozást ingyenesen biztosít. Meggyőződésünk, hogy a programozás nemektől független tevékenység, vagyis nyitottság, érdeklődés és szorgalom kérdése.  Ezért a fiatal lányoknak lehetőséget adunk arra, hogy kipróbálják magukat ezen a területen.

Programjainkkal arra törekszünk, hogy megmutassuk a fiatal lányoknak, miről szól a technológia, és hogy milyen jövőbeni karrierlehetőségek rejlenek számukra ebben az izgalmas világban. Mindezzel pedig arra szeretnénk ösztönözni és inspirálni őket, hogy a technológia területén válasszanak majd a későbbiekben továbbtanulási-, és munkalehetőségek közül.

Célunk továbbá az is, hogy a fiatalok a tanulást sikerélményként éljék meg, mint felfedező, örömteli tevékenységet. A gyakorlatias, gyermek és emberközpontú programjaink segítik a fiatal lányokat abban, hogy ők is aktív szereplőivé váljanak a technológiai innovációnak, és képesek legyenek arra, hogy saját jövőjüket alakítsák, formálják és sikereket érjenek el szakmájukban ezen a területen.

Küldetésünk, hogy pozitív és fenntartható társadalmi hatást indítsunk el Magyarországon, elősegítve a nemek közötti egyensúly megteremtését a szektorban. Hiszünk abban, hogy a női munkavállalók fokozott szerepvállalása a technológia területén már 5-10 éves távlatban is hozzájárul egy gazdagabb innovációs ökoszisztéma kialakításához.

Ezen túlmenően, a Skool programjaival szeretne hozzájárulni a magyar informatikai cégek társadalmi felelősségvállalási programjainak kiszélesítéséhez is.

Hiszünk abban, hogy minél több női munkavállaló és vállalkozó szerepvállalása a technológia területén egy gazdagabb és még sokszínűbb innovációs ökoszisztéma meglétét eredményezheti.

Miért jó ez nekünk?

Mert egyszer még nagyon büszkék leszünk arra, amikor menő informatikusok, világklasszis programozók, díjnyertes webes grafikusok, elismert üzletasszonyok és cégvezetők így nyilatkoznak a karrierjükről: „

Én is a Skool-ban kezdtem!” :)

Közelgő foglalkozások

1274
lány vett részt
ingyenes Skool programokon, 2014 június óta :)

Programozás Minecraft-ban a Microsoft-tal

2017 April 29

A foglalkozásra olyan 12-14 év közötti lányokat várunk, akik szívesen megismerkednének a technológia izgalmas világával egy szombat délutáni foglalkozás keretében.

A foglalkozás programnyelve: Minecraft
Előzetes tech vagy matek tudás nem feltétel!

Jelentkezem

Scratch workshopok az Európa Napon

2017 May 07

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban szervezett Európa Napon, a Skool sátorban három alkalommal is tartunk egyórás Scratch foglalkozásokat, amire olyan 11-14 éves lányok jelentkezését várjuk, akik szeretnéntek saját videójátékot fejleszteni.

A foglalkozásra olyan 11 és 14 év közötti lányok jelentkezését várjuk, akik szívesen megismerkednének játékosan a technológiával.

Jelentkezem

Nyári Tech Tábor 10-11 éveseknek

2017 July 17

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT

A tábor időpontja: 2017. július 17. - július 21. között
A Skool Űrkutatási Központ kizárólag lányokból álló programozó- és kutatócsoportja a nemzetközi űrügynökségeket megelőzve már idén nyáron megvalósítja a bolygóközi expedíciót, és megtervezi, majd megépíti az expedícióban résztvevő robot prototípusát.
Ez szerinted is nagyot szól? Ismerkedj meg a kihívással, és szállj be te is a csapatba!

Jelentkezem

Műhelyfoglalkozások

Miről szól?

Fél- vagy egynapos
műhelyfoglalkozásainkon megismerkedhetsz a technológia barátságos arcával, és kedvedre kalandozhatsz többek között a számítógépes grafika és animáció, a mobil alkalmazások vagy a robotika területén miközben bepillantást nyerhetsz, hogy milyen az élet például az Ericsson, a Prezi, a Microsoft vagy épp a Graphisoft irodájában.

Kiknek ajánljuk?

A foglalkozásokat 8-18 év közötti lányoknak tartjuk. Nemcsak azért, mert az informatikai tudás a mai világban a csajok között is menő, hanem mert pályaválasztás előtt érdemes megismerned egy izgalmas, jövőbe mutató világot. Fontos, hogy különböző korosztályoknak külön-külön tartjuk a foglalkozásokat, nézd meg, hogy melyik szól neked. Különösebb előképzettségre nincs szükséged, csak nagy adag lelkesedésre és határtalan kíváncsiságra!

Tematika

Érdekes témákra fókuszálunk, mint a robotika, mobil alkalmazások fejlesztése, számítógépes grafika és animáció vagy épp web design. A tematikát elismert magyarországi és külföldi szakemberekkel fejlesztjük. Célunk az, hogy felébresszük a technológia iránti érdeklődést, valamint feltárjuk az ágazatban rejlő karrierlehetőségek sorát.

Skool Klub

Miről szól?

A Skool Klub 10 hetes, heti egy alkalmas, 90 perces iskola utáni foglalkozás, mely során tapasztalt szakemberek segítségével, játékos formában ismerkedhetsz meg a programozás alapjaival, miközben rengeteg új, izgalmas dolgot tanulsz, ezt garantáljuk!

Kiknek ajánljuk?

Skool Klubokat 10-14 éves lányok számára szervezünk , akik érdeklődnek a technológia világa iránt és készen állnak egy 10 hetes tech kalandra. Különösebb előképzettségre itt sincs szükséged, csupán aktív figyelemre és kíváncsiságra.

Tematika

A Skool Klubban Scratch témában tartunk tanfolyamokat. A tematikát elismert magyarországi és külföldi szakemberekkel fejlesztjük. Tantervünk projekt alapú tanulást követ. Arra törekszünk, hogy a tanulás folyamata valódi kihívásokra keressen és adjon választ.

Jelenleg a Skool Klubok próbaidőszaka zajlik, három helyszínen, Békéscsabán, Miskolcon és Szegeden tartunk Skool Klubokat.
Terveink szerint az ősszel több helyszínen is indulnak majd klubok.
Jelentkezéssel, vagy klub indítással kapcsolatban írj nekünk! skoolklub@skool.org.hu

Scratch Meccs

Miről szól?

A Scratch Meccs a kifejezetten lányoknak szóló játékfejlesztő versenyünk, amelyre egy Scratchben készített projekttel – játékkal, animációval vagy akár történettel – lehet pályázni. Az első helyezett csapatot várja a szuper fődíj: látogatás a varsói Facebook irodájába!

Kinek szól?

A versenyre olyan 12-16 éves lányokból álló, 3 fős csapatok jelentkezését várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat egy kreatív versenyen. Programozói előképzettség nem feltétel. Az sem gond, ha a csapatban nem csak programozók vannak, hiszen a játékfejlesztés során sok más kreatív készség jól jön, például a grafikához vagy zenéhez.

Nevezés

2017. március 3-ig lehet nevezni a verseny holnapján keresztül az elkészített Scratch projekttel és egy rövid bemutatkozó videóval. A döntőre áprilisban kerül sor, az első helyezett pedig tavasszal utazhat Varsóba. További infó és jelentkezés: www.scratchmeccs.hu

A Skool csapat

Csatlakoznál hozzánk?

Írj nekünk!

Tanácsadó csapatunk

Liptay Gabriella

Kommunikációs igazgató
Magyar Turisztikai Ügynökség

dr. Felde Imre

Kutatási dékánhelyettes
Óbudai Egyetem

Heal Edina

Magyarországi vezető
Google

Bozsó Attila

Regionális vezető
EPAM Systems

Oktatóink

Pluhár Zsuzsa
ELTE IK

Haidegger Tamás
Óbudai Egyetem

Szél Péter
LogMeIn

Takács Gábor
Ericsson

Mekis Péter
ELTE Logika Tanszék

Kollányi Fruzsi
Matematika tanár

Rimay Zoé
RapidMiner

Novothny Ákos
Bizsók

Princz Péter
Ericsson Magyarország

Önkénteseink

Hírek

BETT Show London 2017

2017. 04. 06.

Mekis Péter oktatónk képviselte a Skoolt a világ egyik legnagyobb és legfontosabb digitális oktatási kiállításán, a londoni BETT Shown – most beszámol róla. Hol jut Európában a legtöbb gyerekek által […]

Tovább

Interjú Laurent Roux-val a Scratch Meccs versenyünket támogató Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) munkatársával.

2017. 03. 02.

Laurent Roux-val, az EIT munkatársával beszélgettünk, az általuk is támogatott Scratch Meccs kapcsán az EIT tevékenységéről, a nők szerepéről és arról, hogy mi tesz egy vállalkozót sikeressé.   Független EU […]

Tovább

Inspiráció a négyzeten – Skoolos mozizásra hívtunk 100 lányt, hogy együtt nézzük meg A számolás joga című filmet

2017. 02. 17.

A számolás joga egy klassz mozi és egy fantasztikus, inspiráló sztori. Három nő, Katherine, Dorothy és Mary története, akik a 50 évvel ezelőtt, a számítástechnika őskorában részt vettek a NASA […]

Tovább

Rólunk mondták

Amikor először hallottam a Skool programjáról, nem igazán fogott meg, mert idegenkedtem a programozástól. Úgy gondoltam, nem nekem való, és féltem, hogy nehéz lesz. Az iskolában csak hetediktől volt informatikánk, és ott is elsősorban a fiúkkal foglalkoztak, mert ők ügyesebbnek bizonyultak. Amikor elmentem az első workshopra, nagyon megtetszett, és jelentkeztem a táborba is. Tetszik az a jövőkép is, amit az informatikáról mutattak be a szakemberek, ezért most már szeretnék olyan középiskolába jelentkezni, ahol az informatikával is foglalkozhatok, és mivel nagyon szeretek rajzolni, szívesen lennék tervező grafikus.

Dorka  //  14 éves  //  Budapest  //  Tábor résztvevő

Nagyon teszet a First Lego League verseny, mert megtanultam csaptban dolgozni és együttműködni másokkal. Azért is jó, volt mert sok új, érdekes dolgot tapasztaltam a versenyen és a felkészítő foglalkozásokon. Nagyon jó élmény volt ezekkel a lányokkal együtt dolgozni és remélem máskor is indulunk ezen a versenyen vagy egy hasonlón. Örültem, hogy sok új barátot szereztem.

Jázmin  //  11 éves  //  Budapest  //  Workshop és FLL verseny résztvevő

Mint szülők, szeretnénk megköszönni a múlt hétvégi Skool foglalkozást, melyen lánykánk is részt vehetett. Az általa kitöltött kérdőívből is kiderült, nagyon jól érezte magát és reméli, hogy még sok ilyen Skool foglalkozáson tud majd részt venni. Ez pedig nekünk, a szüleinek is nagyon jó érzés, hogy ilyen kezdeményezések vannak és lehetőséget kapnak a gyerekeink.

Andrea  //  42 éves  //  Vác  //  Anyuka

Hallottam a nyári tech táborról amit a Skool szervezett, amire jelentkeztem is. Ott hallottam először a Scratch-ről és és weblapot is ott terveztem először. Robotikával is foglalkoztunk, ami nagyon érdekes volt és én addig nem is találkoztam robot programozó felületekkel. Menő tech cégek alkalmazottjai tartottak nekünk előadásokat és egy-kettőt volt szerencsénk meglátogatni. Később a Skool nyújtotta lehetőséget megragadva elmentem az FLL robotika versenyre egy nagyon klassz lányokból álló csapattal. Én nagyon szeretem és ezáltal sok-sok nagyszerű embert és cégeket ismertem meg. Mostmár erősen gondolkozom azon, hogy informatikai pályán helyezkedjek el a Skoolnak köszönhetően.

Lili  //  12 éves  //  Budapest  //  Tábor és FLL verseny résztvevő

Azért vettem részt a programban, mert fontosnak érzem, hogy a lányok is minél nagyobb számban megismerjék és megszeressék a programozást. A programtól lehetőséget kaptam arra, hogy én is tehessek egy keveset ennek érdekében.

Niki  //  27 éves  //  Budapest  //  Tech önkéntes

Támogató partnereink

Korábbi partnereink

Partnerszervezeteink

Sajtó megjelenések

Így lettem okleveles programozó egy nap alatt

"Mire 16 évesek lesznek, elijesztik őket az informatikától"

Programozni tanultam egy 12 évestől

Sikertörténet: 1000 lány tanult programozni

A gyerekek után elkezdik oktatni a tanárokat