Hogy lesz valakiből hétköznapi hős? – Philip Zimbardo előadásán jártunk

2016. 12. 04.

Októberben ismét Budapesten járt Philip Zimbardo, az 1971-es stanfordi börtönkísérlete révén ismertté vált pszichológus. De nemcsak, hogy itt járt, hanem elő is adott a Hősök tere kezdeményezés által szervezett rendhagyó workshopon. Mi pedig a Skool csapattal részt vettünk, hogy ne mindig csak a technológia terén fejlesszük magunkat. :)

Zimbardo a színpadon, székében nyugodtan ül, zizeg a levegő a tágas, de a 300 résztvevővel teljesen megtöltött teremben. Hamar realizáljuk, hogy a csapatépítő kicsit más lesz, mint elképzeltük; nem feltétlenül tudunk együtt, egy kerek asztal köré telepedni, ugyanis a belépéskor a kezünkbe adott kártya és a rajta lévő idézet határozza meg, hogy melyik asztalhoz kerülünk.

“Ha megteszed azt, amit tudsz, elindítottad a változást. Ha minden nap megteszed, a változásból norma lesz.” – Áll az egyik kártyán, és mi mosolygunk ezt olvasva. Nemcsak mélységesen egyetértünk a mondanivalóval, hanem úgy érezzük, hogy a Skool csapatában épp ezt tesszük minden héten, mikor foglalkozásokat szervezünk; változásokat indítunk el, és hiszünk benne, hogy az tartós lesz és túl nő önmagán; hogy lányok bátrabbak lesznek a technológia terén hosszú távon is, és lassan a társadalom is máshogy tekint a nők és a technológia viszonyára.

Zimbardo székében ülve meséli élete, pontosabban kutatásainak történetét. Honnan indult, hova jutott el, milyen kérdések foglalkoztatták. Az előadást apró csoportos feladatok osztják részekre. Elgondolkodunk például azon, hogy mi tesz félénkké minket és rácsodálkozunk, hogy mi teszi azzá a másikat. Beszélgetés ismeretlen emberekkel? A nyilvános beszéd? Néha olyan dolog, ami teljesen meglepő, néha pedig pont az, ami minket is. És mi rá a megoldás? A gyakorlás – ez a leggyakoribb válasz.

Az előadás végére eljutunk Zimbardo kutatásainak legutolsó és egyértelműen legpozitívabb fejezetéig, ami a hétköznapi hősiességet vizsgája – erre épül a Hősök tere kezdeményezés is.

Hogy lesz valakiből hétköznapi hős? Mit is jelent az, hogy hétköznapi hős?

A hétköznapi hős, definíció szerint hétköznapi. Vagyis nem kellenek hozzá különleges körülmények, égből potyogó meteoritok, vagy más, katasztrófafilmekből ismert jelenetek, sem égbe röpítő kalapács, rettentő erejű fekete motor, repülni vagy karatézni tudni sem kell hozzá. Csak mi kellünk hozzá. A hősiesség pedig nem jelent mást, mint túl lépni korlátjainkon. A saját magunk által kreáltakon és azokon is, amiket a társadalom pakol ránk. Felismerni az alkalmat, mikor egy kedves szóval, figyelemmel, egy mosollyal és adott esetben tettel túl lépünk egy picit magunkon, komfortzónánkon és adunk.

Hétköznapi hősök lehetünk mind, a másikra való odafigyeléssel és gyakorlással. Ehhez a megállapításhoz vezetett el minket az egy estés program. Örülünk, hogy ott voltunk!

Hosok tere workshop