Inspiráció a négyzeten – Skoolos mozizásra hívtunk 100 lányt, hogy együtt nézzük meg A számolás joga című filmet

2017. 02. 17.

A számolás joga egy klassz mozi és egy fantasztikus, inspiráló sztori. Három nő, Katherine, Dorothy és Mary története, akik a 50 évvel ezelőtt, a számítástechnika őskorában részt vettek a NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal) űrprogramjában, mint matematikusok, mérnökök, programozók.

Ez a szobányi számítógépek kora. A nemi és faji egyenjogúsági törekvések épp csak elkezdődtek. Egy sok-sok férfiből álló elitcsapat, ahol legfeljebb titkárnőszerepben látni nőt, azon tanakodik, hogy lehetne embert juttatni az űrbe, és onnan lehetőleg egyben visszahozni. De ez sehogy sem akar sikerülni. Erre bekerül a képbe, majd a programba ez a három tehetséges és eltökélt, amúgy afro-amerikai nő.

Hogyan reagál erre a környezet? Milyen kihívásokkal kell megküzdenie Dorothynak, Katherinenek és Marynek? Hogyan birkóznak meg mindezzel? Ezekre kapunk választ a filmből, miközben ennél többet ad: inspiratív példát arra, hogy merjünk bátran elindulni akár járatlan utakon is, merjünk küzdeni és dolgozzunk keményen céljainkért.

Mindez, úgy gondoltuk, kellő inspirációul szolgálhat minden lánynak, hogy bátran merjék magukat kipróbálni a tech világában. Ezért lehetőséget biztosítottunk 100 Skoolos lánynak arra, hogy velünk együtt megnézzék ezt a filmet.

Bár a film története 50 évvel ezelőtti eseményeket dolgoz fel, és azóta szerencsére sokat javultak az egyenjogúsági, esélyegyenlőségi kérdések, számos sztereotípia jelen van még ma is társadalmunkban. Például: milyen nemet társítunk fejben egy igazán okos emberhez? E szerint a kutatás szerint a lányok fejében már 6-7 éves korban kialakul az a kép, hogy az “igazán okos ember” az férfi.

Mélyen gyökerező problémák ezek, megoldásuk sem megy egyik napról a másikra. Az ilyen filmek, a bemutatott női példák viszont sokat lendítenek azon, hogy változzon ez kép, több női példakép legyen a tudományos világból is, akikre fel lehet nézni, akiket lehet követni.

A mozi során végül a fél termet betöltöttük, ahogy körbenéztünk a péntek délutáni vetítésen, körbe-körbe, csupa csillogó szemű, ismerős arcot láttunk.  “Inspiráció a négyzeten” – írta egyik Skoolos lány anyukája a vetítést követően. Nagyszerű élmény volt nekünk is, és bízunk benne, hogy a lányoknak is pozitív, ihletet adó példaként szolgált e három nő története.

 

Skool mozizas FB