Interjú készült Szilvivel az Erste Banknál

2016. 12. 28.

Az Erste Bank dolgozóinak szóló belsős rendezvénye kapcsán készült interjú Szilvivel. 

Mesélnél nekünk arról, hogy mi is az a Skool?

A Skool projektet két éve azzal a céllal alapítottuk, hogy közelebb hozza a technológia világát a fiatal lányokhoz. És a mai napig az vezet bennünket, hogy “a lányok lába alá toljunk egy kisszéket”, amin keresztül betekinthetnek egy olyan világba, ahol per pillanat a nők alul vannak reprezentálva. Ha tetszik nekik és jó élmények érik őket, lehet folytatni, megmutatjuk merre, hol, hogyan.

Minek köszönhető az, hogy létrejött ez a társadalmilag igencsak hasznos szervezet?  Milyenek voltak a kezdetek? Honnan jött az ötlet?

Az USA-ban inspirálódtam egy fél éves senior kutatói ösztöndíj kapcsán és már az első héten belém hasított a gondolat, hogy ha hazatérek Magyarországra, akkor mivel szeretnék foglalkozni, annak ellenére, hogy várt vissza a régi jó pozícióm a LogMeIn-nél, ahol akkor már a 7. évemet töltöttem. Kint szembe jött nagyon sok kezdeményezés ahol gyerekeket oktattak a tech-cégek, vagy legalább bepillantást engedtek a hétköznapjaikba.  Több ilyen amerikai szervezetnek írtam, hogy lenne-e kedvük beszélgetni, elmondani, hogyan kezdték ők, és nagyon kedvesen fogadtak, annak ellenére, hogy vadidegen voltam. Ez egy nagyon fontos kulturális különbség, hogy ott mindenki egy igenről indul, itthon meg sokszor úgy állnak hozzá, hogy valaki csak az idejét rabolja.

Az első pár hónapban Skype-on illetve emaileken keresztül dolgoztunk együtt egy kis csapattal. Én New York-ból, Zsófi Barcelonaból, a többiek pedig Budapestről. Mindegyikünknek a szívügye volt a projekt, hobbi-projektnek  indult. A 6 hetes pilot után viszont láttuk, hogy olyasvalamibe vágtuk a fejszénket, amit csak este 6 után nem lehet csinálni, megörültek a lányok, a szülők és a cégek is, mindenki várta a folytatást. Úgy is mondhatnánk, nem volt más választásunk. Péterrel a 6 hetes pilot után úgy döntttünk, megpróbáljuk főállásban is ezt csinálni. Jó döntés volt, már lassan 2 éve nemcsak nekünk, hanem még rajtunk kívül 3 főnek ez a főállása. Azóta több mint 1ooo lánynak tudtuk megadni az esélyt arra, hogy kipróbálhassa magát technológiai területen. Több, mint 100 foglalkozást, 450 órányi programozást szerveztünk nekik, mely megvalósulásában 200 önkéntes, és 20 is több partner segített.

Ha jól tudom, a szervezeteknek három alappillére van. Az iskola utáni foglalkozások, a műhelyfoglalkozások , valamint a tehetséggondozó programok. Melyik miből épül fel?

Műhelyfoglalkozásokon, iskola utáni programokon és nyári táborainkon gyakorlatias, gyermekközponttú és élményalapú programjainkon keresztül a lányok a programozás tanulást sikerélményként élik meg, mint felfedező, örömteli tevékenységet. Partnercégeinken keresztül pedig betekintenek a technológia való világába, megismerhetnek hús-vér fejlesztőket, és női példaképeket, akik saját történeteiken keresztül inspirálják a lányokat.

Minden szombati foglalkozást ingyesen biztosítunk a lányok számára. Mert szerintünk a programozás nem nemek, hanem nyitottság, érdeklődés és szorgalom kérdése, és mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy kipróbálhassa magát ezen a területen.

A rengeteg program, műhelyfoglalkozás és tábor mellett 2015-ben Magyarországon elsőként indítottunk egy lányoknak szóló programozó versenyt is, hogy minél többeket inspiráljunk arra, merjék kipróbálni magukat ezen a területen. A Scratch Meccsre három fős csapatok jelentkezhetnek, akik programozói, grafikai és zenei elemeket ötvözve mutatják meg kreativitásukat, egyéni ötleteiket, megoldási javaslataikat.

Milyen tapasztalataid vannak az eddigi tevékenységeitekkel kapcsolatban?

2014. június 14.-én, egy napfényes szombati napon találkoztunk először 15 lelkes, programozni vágyó fiatal lánnyal. Tele voltunk izgalommal, hogy fogják fogadni a Skool programot, mit gondolnak majd a szülők, vajon találunk-e megfelelő támogató partnereket arra, hogy megvalósítsuk azt a sok-sok tervet és álmot, amivel nekilendültünk a Skoolnak. Izgalmunk csak akkor kezdett feloldódni, amikor az első nap végén nemcsak a lányok, hanem a szüleik, és a mentorok is csillogó szemmel köszönték meg nekünk az élményt.  És ez az élmény azóta is tart.

Volt például egy kislány nálunk, ő 11 évesen jött először, és már akkor tudta, hogy a barátnőjével robotos céget akarnak csinálni. Azóta már 13 éves, elvégzett egy haladó JavaScript tanfolyamot, ki tudja,hová fog ez kifutni! Rengeteg jó sztorit hallunk a gyerekektől, a szülőktől, ezek inspirálnak a mai napig, ebből merítünk erőt, hogy van értelme annak, amit csinálunk. És ez jó.

Neked mi a szereped a Skoolban, mi a te szakterületed?

Az első másfél év után az operatív dolgokat Major Zsófi, alapító barátom vette át tőlem, most ő vezeti a Skoolt.  Én az alapítvány pénzügyeit viszem és a stratégiai tervezést. Ezen kívül van még egy projektünket, ez a Kódgarázs, ahol már fiúkat-lányokat is várunk, ahol mélyebb tech tudást nyújtó képzéseket szervezünk nekik vagy akár gépírni is megtanulhatnak nálunk. Emellett az általános iskolás oktatóknak szeretnénk átadni az elmúlt két évben felgyűlt tapasztalatot, hogy minél jobb, érdekesebb órákat tudjanak tartani.

Hogyan látod a szervezetet 5 év múlva, mi lenne számodra a legnagyobb elismerés?

Ahogy a weboldalon is írjuk és amire 5 év múlva már reális esély is lehet, hogy “Mert egyszer még nagyon büszkék leszünk arra, amikor menő informatikusok, világklasszis programozók, díjnyertes webes grafikusok, elismert üzletasszonyok és cégvezetők így nyilatkoznak a karrierjükről: 

Én is a Skool-ban kezdtem!” :)”

Vannak már terveitek, hogy mire fogjátok költeni az Erste Bank jótékonysági akcióján összegyűlt összeget?

Igen. Idén a ScratchMeccs(http://scratchmeccs.hu/)-et, a lányoknak szóló programozó versenyt januárban elindítjuk a V4-es országokban is, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is. Jelenleg a forrásaink nagy részét ide csoportosítjuk.

Mint ahogy honlapon is olvashatjuk, folyamatos fejlődés jellemez titeket. Milyen terveitek vannak? Mivel fogtok legközelebb előrukkolni?

Egy pilot keretében szeptemberben indult el 3 vidéki városban Skool Klub, ahol ingyen tudnak a lányok 1o héten keresztül tanulni. Reméljük, hogy egy év múlva már az ország nagyrészén jelen leszünk.

Emellett egy olyan oldalt fogunk elindítani hamarosan, ahol mindent megtalálsz, amire kezdőként vagy pályamódosítóként szükséged lehet egy sikeres IT karrier elkezdéséhez: tech cégek válogatott állásajánlatai, hazai online és offline képzési lehetőségek, tematikus blogbejegyzések és cikkek, karriertörténetek és cégbemutató interjúk, hasznos tippek és tanácsok. Vagyis összeszedtük az információk legjavát, hogy a fiatalok sikeresen elrugaszkodhassanak egy új irányba. :)

szilvi-foto-erste

Légy szíves mesélj egy kicsit magadról, az eddigi tapasztalataidról.

Az a típus vagyok, aki nem tudja azt mondani bármire is, hogy na, ez kész, elengedhetem magam. De meg kellett tanulnom, a két évnek ez egy ilyen nagy eredménye.

Imádok sütni. A nagyim tanított meg erre-arra. A sütés-főzés iránti rajongásból indult el a jelenlegi hobbi-projektem a Nagyikám.

Milyen hobbijaid vannak, mivel foglalkozol szabadidődben?

Pár napja Zsófival letettük a vitorlás vizsgát és jelenleg alig várom, hogy vizen lehessek. Ahogy az oktatónk is mondta, “most már ketten elindulhattok egy hajóval gyakorolni, vitorlázni, ketten már értek egy felet „ :)