Interjú Laurent Roux-val a Scratch Meccs versenyünket támogató Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) munkatársával.

2017. 03. 02.

Laurent Roux-val, az EIT munkatársával beszélgettünk, az általuk is támogatott Scratch Meccs kapcsán az EIT tevékenységéről, a nők szerepéről és arról, hogy mi tesz egy vállalkozót sikeressé.


 

Laurent_Roux_Linkedin

Független EU intézményként az EIT célja, hogy tevékenységével támogassa az unió és a tagállamok innovációs kapacitásának fejlesztését, ezáltal növelve versenyképességüket és hozzájárulva a munkahelyteremtéshez. Hogyan működik az EIT?

Az EIT (European Institute of Innovation and Technology) küldetését három pontban foglalnám össze. EU-s intézményként az EIT célja, hogy növelje Európa versenyképességét, erősítse az EU és tagállamai innovációs kapacitását és segítse a jövő vállalkozóit. Az EIT résztvevője az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának, a 2014 és 2020 közötti időszakra egy körülbelül 2,3 milliárd eurós költségvetési keret áll rendelkezésére céljai megvalósításához.

Az EIT egyetemek, kutatóintézetek és az üzleti szféra  (tudásháromszög), részvételével egy partnerségen alapuló innovációs hálózatot hozott létre ami a tudás- és innovációs közösségeken (KICs, vagyis Knowledge and Innovation Communities) keresztül valósul meg Európa szerte.  Ezeket a közösségeket azért hozták létre, hogy innovatív megoldásokat találjanak különböző társadalmi kihívásokra. Az EIT látja el az innovációs közösségek teljes stratégiai és működési irányítását, felel azok konszolidációjáért és növekedéséért, valamint új közösségek elindításáért.

A már működő hat innovációs közösség számos különböző területtel foglalkozik a klíma kérdésektől az egészségügyön át, a digitalizáció témájáig. Hamarosan pedig reményeik szerint létrejön a városi mobilitással foglalkozó innovációs közösség is. A KIC-ek olyan tevékenységet végeznek, amivel a teljes innovációs láncot lefedik, az oktatási programoktól és tréningektől kezdve a fejlesztési projekteken át az üzleti tevékenységig, így új, innovatív termékeket és szolgáltatásokat, új cégeket és a vállalkozások egy új generációját indítják el.

 

Miért döntött az EIT a lányoknak szóló programozóversenyünk, a Scratch Meccs támogatása mellett?

Az EIT célja az, hogy segítse a fejlesztők és vállalkozók megerősödését Európa szerte, hogy legjobb ötleteik valós termékké vagy szolgáltatássá válhassanak, nemre való tekintet nélkül. Mivel az EIT feladata az, hogy a tudásháromszög integrálásával segítse elő az innovációt, ezért a az innovációs közösségeink nagy hangsúlyt fektetnek a jövő vállalkozóinak, fejlesztőinek és vezetőinek oktatásra és képzésére. Ugyanakkor ezek a programok jelenleg a felsőoktatásra korlátozódnak. Azt is látni lehet, hogy a női vállalkozók részvétele a technika világában meglehetősen korlátozott. Ezt tapasztaljuk a startupok, az EIT díjak és az innovációs közösségek menedzsmentje esetében is.

Erre reagálva az EIT-nél elkezdtünk olyan teszt programokat szervezni és támogatni, amelyek a 12-18 éves lányokat célozzák, annak érdekében, hogy közülük többen váljanak a jövő vállalkozóivá és fejlesztőivé. Miután sokat kerestünk Magyarországon és Közép-Kelet Európa más országaiban is programozóversenyeket, végül a Scratch Meccs támogatása mellett döntöttünk.

Egyfelől, ez egy (a Scratch-et, mint eszközt használó) technológiai verseny, ami ugyanakkor sokkal több is annál; a versenyen támogatja az innovatív hozzáállást, és fejleszti a résztvevők olyan vállalkozói készségeit, mint például a csapatmunka vagy a prezentációs készség.

Másfelől, a májusban kezdődő kommunikációval, az ősztől tavaszig futó versennyel és az erős utókövetéssel ez egy hosszútávú program. Skool egyik fontos célja az volt, hogy megerősítse a verseny mögött álló infrastruktúrát, hogy a Scratch Meccset egy igazán magas szintű versennyé tegye a lányok számára, és ehhez egy erős partnerséget keresett.

Harmadrészt, a 2016/2017-es időszakban a verseny nemzetközi színre lépett, kezdetét vette egy franchise szerű modell kidolgozása. Azzal, hogy a verseny platformját, infrastruktúráját, a verseny lebonyolítására vonatkozó minden tudást és tapasztalatot átadja a Skool más országokban egy-egy helyi szervezetnek, lehetővé teszi, hogy sokkal több lányhoz eljusson a verseny híre. Végezetül, reméljük, hogy a résztvevők később bevonódnak az EIT Közösségbe, tovább bővítve azt.

 

Milyen más programja van még az EIT-nak, ami a vállalkozói kultúra megerősítését célozza a nők körében?

Az említett teszt program keretében olyan tevékenységeket támogatunk, ami a nők vállalkozóvá és vezetővé válásának elősegítését célozzák.  A sikertörténeteket és tapasztalatokat igyekszünk minél jobban összekapcsolni és megosztani az EIT Alumnival, az EIT közösségekkel és partnereinkkel. Bízunk benne, hogy a sikertörténetek szélesebb körben, Európa szerte való terjesztésével sikerül minél több lányt és nőt bátorítanunk.

Az EIT és a KIC-ek célja, hogy tovább szélesítse a vállalkozói sokszínűség növelésére, a női vállalkozók és vezetők támogatására vonatkozó tevékenységét. Innovációs közösségeink volt és jelenlegi diákjainak kezdeményezésére nemrég például Arduino workshopot szerveztünk az EIT diáklányai számára.

 

Mi lesz az EIT szerepe a Scratch Meccsben?

Az EIT képviseletében én magam fogok reszt venni, mint a zsűri tagja az első körös értékelésben és a döntőben is. Ezen túl pedig az EIT anyagilag is támogatja a Scratch Meccs verseny megszervezését, hogy minél több vállalkozószellemű és programozó lányt érjünk el Kelet-Közép Európa szerte.

 

Mint az EIT vállalkozásokért felelős munkatársa, aki korábban startupoknak való tanácsadással is foglalkozott, hogyan látod, mi a siker (vagy a túlélés) kulcsa a vállalkozók számára? Milyen szerepe van ebben az IT-nak?

Egy vállalkozónak rugalmasságra, kitartásra, elszántságra és türelemre van szüksége. Az is fontos, hogy egy nagyszerű csapattal osszuk meg a feladatokat és a felelősséget, és a növekvő cég vagy szervezet minden szintjén dolgozó kollégákat támogassuk és lehetőséget adjunk nekik a fejlődésre. Vállalkozóként amellett, hogy a hasonlóan gondolkodókkal és más vállalkozókkal tartja a kapcsolatot, az (is) elengedhetetlen, hogy folyamatosan tanuljon új dolgokat az ember. Manapság szerencsére rengeteg tananyag és egyéb lehetőség elérhető online. Meglátásom szerint, az IT egy fantasztikus eszköz mindehhez.

 

Villamosmérnökként diplomáztál, majd rögtön a karriered elején elkezdtél az IT-val foglalkozni; a Francia Kereskedelmi Bizottság IT igazgatója voltál 2000 és 2005 között. Honnan ered a technológia iránti érdeklődésed?

Egy olyan családból jövök, ami nagyon szorosan kötődött a technológiához, így engem mindig is érdekeltek a STEM (tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai – a szerk.) tanulmányok és tevékenységek.  Majd úgy alakult az életem, hogy inspiráló kollégákkal dolgozhattam és találkoztam néhány nagyon érdekes vállalkozóval is. A villamosmérnöki mesterképzésem végén lehetőségem adódott egy évig Kaliforniában tanulni, és aztán Észak-Amerikában dolgoztam sok-sok évig. Ebben az időszakban – a ‘90-es évek végén – volt az első DotCom fellendülés és válság San Franciscoban, amit így testközelből néztem végig. Majd Szingapúrba költöztem. Ázsiának ebben a térségében a vállalkozói ökoszisztéma épp ekkor – a 2000-es évek közepén-végén – volt kialakulóban.

 

Ha most – az EIT nevében – hagyhatnál egy üzenetet egy kislánynak – a jövő potenciális innovátorának, – mi lenne az?

“Tanulj, próbálkozz, tegyél fel kérdéseket, maradj kíváncsi. Azonosíts be női példaképeket és támaszkodj rájuk. Tanulj az emberektől általában és azoktól, akik a te érdeklődési területen munkálkodnak. Ha valami nem sikerül, próbáld újra. Ne felejtkezz el a közösségedről és a vállalkozók következő generációjáról, adj vissza abból, amit elérsz.”