Izlandon jártunk tanulmányúton

2018. 03. 02.

Scratch er Æðislegt!” – vagyis: “Scratch is fun!” tanultuk meg első izlandi mondatunkat a legutóbbi tudásmegosztó projektünk keretében. Olvassátok el beszámolónkat!

Mielőtt mi utaztunk volna, Eyþór, Vala és Gudrun látogatott el hozzánk Budapestre – egyenesen Izlandról. Ők a fiatalok programozói oktatásával foglalkozó non-profit Kóder és Izland legjelentősebb informatikai képzését biztosító szakiskolája, a Tækniskólin részéről vettek részt a projektben. Nemcsak sokat beszélgettünk arról, hogy hogyan működik a Skool, milyen egy foglalkozás és kik vesznek részt egy-egy programunkon, hanem élőben megismerhették mindezt azzal, hogy részt vettek 2018. első Skool foglalkozásán.

Partnereink budapesti látogatását követően mi utaztunk Izlandra, hogy megnézzük milyen foglalkozásokat tart a Kóder, tapasztalatot cseréljünk és inspirációt gyűjtsünk.

 

02.01. Csütörtök – Welcome to Iceland!

 

Érkezés Izlandra délután 3 óra környékén. Eyþór és Vala fogadott minket, megnéztük a Kóder közösségi irodában található főhadiszállását és sok mindent megtudtuk a Kóder működéséről, céljairól, programjairól. A Kóder is azért dolgozik, hogy növeljék a nők érdeklődését és bevonódását a technológiai szektorba. Emellett a Kódernek az is célja, hogy általánosan csökkentsék a belépési küszöböt erre a területre és jó minőségű programozói oktatást tegyenek elérhetővé minden fiatal számára Izlandon. Ennek érdekében országszerte számos könyvtárral működnek együtt, ahol a fiatalok számára különböző tech foglalkozásokat szerveznek.

 

02.02. Péntek – Zokni és sapka a suliban

 

A napot egy általános iskolában indítottuk, ahol egy nagyon fontos dolgot vettünk észre: a gyerekek többsége zokniban és sapkába öltözve rohangál a suliban. :) Ennél a felfedezésnél aztán gyorsan továbbjutottunk: megnéztük, hogyan ismerkednek a programozással a 10-11 éves gyerekek a suliban a Kóder Scratch óráin. Izlandon a programozásoktatás ugyanis nem része a tananyagnak, ez az iskola pedig a Kóderrel együttműködve próbálja mégis bevinni az órákra a programozásoktatást.

Megismertük az iskola “zseni klub” programját is. A klub lényege a peer-to-peer learning módszerének használta révén elősegíteni a technológiai eszközök használatát a különböző témák, tantárgyak oktatásában. A klubba minden osztályból a tanárok delegálnak 1-1 diákot, olyat, aki vagy sokkal előrébb tart a többieknél, vagy aki nagyon kreatív, esetleg figyelemhiányos és nem köti le a tanóra. A klub pedig úgy működik a gyakorlatban, hogy első körben ezzel a válogatott gyerekcsoporttal foglalkozik az oktató: különböző eszközök (alkalmazások vagy például a bee-bot robot méhecske) használatával, sokszor projekt alapon tart plusz foglalkozásokat ezeknek a gyerekeknek, akik aztán a megszerzett tudást és élményeket tovább adják társainknak, így végső soron minden gyerek részese a programnak.

 

02.03. Szombat – Intelligens kapus, 3D nyomtatott szív és számítógép szerelés

A szombat nagy részét Izland legnagyobb tech kiállításán, a UTMessanon töltöttük. A Kóder mellett számos cég, könyvtár és egyetem mutatta be interaktív standjait. Így beszélgettünk például egy orvostanhallgató lánnyal, aki 3D nyomtatással készült modelleket mutatott nekünk, elmesélve például, hogy a különböző felvételek alapján a beteg szívéről nyomtatott modellnek köszönhetően sikerült észrevenni egy korábban nem látható rendellenességet, így életmentő műtétet tudtak végrehajtani rajta. Láttunk egy szuper, szenzorokkal felszerelt robotkapust is. Találkoztunk olyan egyetemi diáklányok által létrehozott szervezettel, ami az IT szakok lányok körében való népszerűsítéséért tevékenykedik.

 

02.05. Hétfő – Forradalom a könyvtárakban

Izlandon – sok északi országhoz hasonlóan – a könyvtárak forradalma zajlik. Céljuk, hogy az innovatív kísérletezésnek helyet biztosító és a technológia eszközeit széleskörben elérhetővé tevő közösségi terekké váljanak. Ezért működik együtt Izland-szerte sok könyvtár a Kóderrel: különböző tematikájú kódoló foglalkozásokat szerveznek gyerekek számára.

 

Peer-learning fontossága

Az egyik legfontosabb tanulság az Izlandon tapasztaltakból a peer-to-peer learning tudatos és hangsúlyos alkalmazása. Az iskolai “zseni csoport” gyakorlata mellett sok helyen visszaköszönt ez: A Kóder foglalkozásain arra bátorítják a gyerekeket, hogy először egymástól kérjenek segítséget, ha pedig a többieknél korábban készen vannak, akkor nézzenek körbe, hogy kinek van szüksége segítségre. A mentorok inkább támogató “idősebb testvér” szerepben vannak ott.

Mindez egybevág azzal a nem titkolt törekvésünkkel, hogy szeretnénk minél több olyan programot szervezni a Skool-lányok számára, ahol egymás tapasztalatai révén is inspirálódhatnak, fejlődhetnek a lányok.

Köszönjük az EGT és Norvég Alap támogatását!

A tanulmányút a “Fiatal nők oktatása a technológia világában – Magyar-izlandi együttműködés” című projekt keretében, az EGT és Norvég Alapok támogatásával valósult meg.