RoboGirls, BádogBandita, egy Fair Play díj, és egy életreszóló élmény – avagy a Skool csapat felkészülése az FLL robotika versenyre

2015. 12. 16.

Amikor júniusban elindítottuk a Skool első műhelyfoglalkozását, nem gondoltuk volna, hogy pár hónap múlva már egy világverseny hazai fordulójára készítünk fel lelkes lányokat. Ám a nyári foglalkozások és tábor után több résztvevő is jelezte nekünk, hogy annyira megtetszett nekik a robotika, hogy folytatni szeretnék a területen a tanulmányaikat. Nem is akárhogyan.

IMG_0432

A FIRST LEGO League (FLL) egy 10 -16 éves diákoknak szóló nemzetközi verseny, melynek alapja egy élvezetes, szórakoztató robotverseny. A diákok feladata, hogy 3-10 fős csapatokban dolgozva egy előre megadott témában kutatást végezzenek, megtervezzenek  egy teljesen automatikusan működő robotot, valamint beprogramozzák úgy, hogy az képes legyen küldetését elvégezni egy terepasztalon.  Erre vállalkozott a RoboGirls csapata,  akik még augusztusban kezdték meg a felkészülést a nemzetközi verseny debreceni fordulójára, a Skool és a Codie mentorálásában, amit november végén rendeztek meg.

IMG_0661

A három és fél hónapos felkészülés alatt a RoboGirls csapata joggal érezte magát úgy, mint a ,,jövő osztálytermében”, mely a verseny idei fordulójának tematikája volt.  A lányok valós termékötletet dolgoztak ki a tanulás elősegítése érdekében, önállóan működő robotot építettek és programoztak egy kihívásokkal teli pályára, miközben megtapasztalták a csapatmunka napos és kevésbé napos oldalát. A RoboGirls csapata heti 4 órában készült a debreceni megmérettetésre, ami a versenynapot megelőző 2-3 hétben már heti két alkalomra rúgott.

Az FLL a világ legkomplexebb versenyei közé sorolható, ami egy valódi reprezentácója egy fiatal számára mindannak, amire a munkaerőpiacra kilépve számíthat –  csak épp játékos, és szórakoztató formában. A versenyen való részvétel olyan értékes felelősségi körökkel hatalmazta fel a lányokat, amivel a mindennapi környezetben nemigen találkozhatnak: valódi kihívásokkal kellett szembemenniük, aminek sikeres véghezviteléhez egymás vezetésére, stratégialkotásra, egymás iránti folyamatos tiszteletre és türelemre, aktív meghallgatására, és hatékony időgazdálkodásra volt szükségük.

IMG_0292

Sóti Anett szerint, aki a Skool csapatból a versenyre való felkészülést mentorálta , fontos, hogy már a legelejétől nagyon figyeljünk a fiatalokra, hogy a csapatban gyorsan kialakuljanak a szerepek, miközben a csapat tudásban és tempóban együtt halad. Nagyon fontos az is, hogy a lányok tiszteljék az időt, mert sokszor arra kellett rájönniük, hogy 4 óra alatt nagyon keveset lehet elérni.

A RoboGirls csapatát a versenyhez való példaértékű hozzáállásáért, a versenyen mutatott kitartásáért, csapatmunkájáért és a programozásban, robotdizájnban elért eredményeikért  a szakmai zsűri a Fair Play díjjal jutalmazta. A 14 csapat közül összessítettben a 11. helyen végeztek.  Szerintünk ez hatalmas teljesítmény, nem csak azért, mert egy olyan komplex versenyben álltak helyt, amilyenen korábban még nem vettek részt, hanem azért is, mert a felkészülés előtt pár hónappal még sosem találkoztak a robotika világával. Ez számunkra a legnagyobb öröm, és ezért dolgozunk a Skool-ban mindennap: hogy olyan dolgokba vágjanak bele a lányok, amikről korábban nem gondolták volna, hogy képesek rá.

Köszönjük a rengeteg segítséget és szakmai odaadást a Codie csapatának, partnereinknek pedig, a Dealogic-nek, a National Instruments-nek, és a BPShopnak a támogatást, nélkülük mindez nem valósulhatott volna meg.

Találkozunk a 2015-ös versenyen!