Robotok és miniszámítógépek, avagy a világ egyik legnagyobb oktatási kiállítása Skoolos szemmel

2016. 12. 04.

Hihetetlen élményben volt részünk január végén. Idén elöször ugyanis mi is ellátogattunk az egyik legnagyobb oktatási vásárra és kiállításra, a londoni Bett Show-ra. A 2013-as londoni olimpiának egyik fontos helyszíneként szolgáló ExCel csarnok négy napig színűltig telt robotokkal, okos táblákkal, oktatási anyagokkal, Minecraft színpadokkal, programozható kütyükkel, és természetesen több ezer látogatóval. Rég nem láttunk ekkora és ilyen színes kavalkádot! A Bett Shown eltöltött három nap alatt sem tudtuk bejárni az összes pódiumot, előadást, workshopot és standokat, annyi minden volt terítéken. Amit viszont bejártunk, és láttunk, az még sokáig fog inspirálni bennünket. Kézbe foghattuk és beprogramozhattuk például a BBC microbit mikroszámítógépet, ami a kiállítás egyik slágere volt. Nem véletlen, hisz a BBC és más együttműködő cégek (pl. a Skoollal is együttműködő Microsoft és az ARM) által támogatott projekt célja, hogy az összes, ismételjük, az összes angol iskolában tanuló 11 éves diák számára eljuttassanak egy ilyen programozható, szenzorokkal ellátott microbit lapkát, abból a célból, hogy minél több mindenki tanulhasson meg programozni. Ez azt jelenti, hogy egymillió darab miniatűr lapka kerül szétosztásra az Egyesült Királyságban a diákok között! Tervek szerint az év vége felé kereskedelmi forgalomba is kerül majd a microbit, úgyhogy reméljük, hamarosan a ti zsebetekben is ott lapulhat majd egy ilyen kütyü!

IMG_3737 (1)

A kiállítás számunkra egyik legizgalmasabb része a STE(A)M aréna volt. A hagyományos STEM (science, technology, engineering and mathematics – azaz tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területek) kiegészítéseként az A, mint Art (művészeti irányzatok) integrálása is egyre nagyobb hangsúlyt kap a gyerekek tudományos és technológiai területen való oktatásában. Rengeteg izgalmas előadást és esettanulmányt hallhattunk itt. Például az angol Raspberry Pi alapítvány egy olyan projektről mesélt, melyben gyerekek programoztak be egy olyan kütyüt, amit az egyik angol űrhajós jelenleg is használ a februárban indult űrutazásán. Ezen teljesen lehidaltunk.

IMG_3706

A Bett Show-n nagy fókuszt fektettek a lányok technológiai és tudományos területen való oktatására is. Hallhattunk előadást a NASA egyik vezető mérnőkétől, aki női szemmel mutatta be nekünk, milyen is a világ egyik legizgalmasabb helyén dolgozni. Inspiráló előadást tartott két fiatal ír lány is, akik pár éve a Google egyik tudományos világversenyét nyerték meg (Google Science Fair), mindössze 15 évesen. Emellett számos más prezentációt hallhattunk arról, miért fontos, hogy minél több lány tanuljon és építsen majd karriert ezeken a területeken. Jó érzés volt ott ülni a nézők között a sorokban, és azt gondolni magunkban, hogy Magyarországon is elindult valami!

Természetesen nem maradhatott el a találkozás NAO robottal sem, aki élőben még lenyűgözőbb, mint a magazinokban, ahol eddig láthattuk!

IMG_3766

Rengeteg új ötletet, inspirációt gyűjtöttünk ezekben a napokban, és már gőzerővel dolgozunk azon, hogyan minél előbb megmutathassuk ezeket nektek is, Skoolos lányok! Watch this space!