Vendégségben a bostoni Google–nél

2015. 12. 27.

Hatalmas élményben volt része a Skool csapatnak május közepén. Három különleges napot tölthettünk el a Google keleti parti főhadiszállásán Bostonban, egészen pontosan Cambridge városrészben, ahol többek között a Harvard Egyetem, és a tudomány és technológia fellegvára, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és kutatóközpont is található.  A Google RISE 2015 pályázatának nyerteseit látta vendégül ezekben a napokban, köztük a Skoolt – az első magyar nyertes szervezetet -, akik mindannyian a fiatalok és hátrányos helyzetben lévők technológiai oktatásán tevékenykedünk. A 37 non-profit szervezet a világ 19 országából gyűlt össze, többek között Kenyából, Ausztráliából, Peruból és Európa számos pontjáról is, így sok jó példát láthattunk és tanulhattunk, és rengeteg tapasztalatot és tudást oszthattunk meg egymással.

A Cambridge-i Google iroda bejárata

 

A Google irodái Amerikában is a legirigyeltebb munkahelyek közé tartoznak, mi most testközelből nézhettük meg, miért is. A labirintusnak tűnő, szuper modern, színes, sokemeletes, inspiráló, kreatív terekkel ellátott épület már magában egy élmény volt. Hát még a vendéglátás, ami fogadott minket! A Google munkavállalókhoz hasonlóan, mi is kiskirályként reggeliztünk, ebédeltünk és vacsoráztunk a cég számos, menő étteremnek is beillő kantinjaiban, ahol végtelen mennyiségnek tűnő, különleges ételekkel biztosították, hogy egy percig ne maradjunk éhesek.

Az étkezés persze csak egy kis része annak, ami a Google-nál várt minket. Az esemény arról szólt, hogyan tudják szakmailag is segíteni, inspirálni a jelen lévő szervezeteket abban, hogy minél eredményesebbé, hatékonyabbá tegyük a programjainkat, és minél sikeresebbek legyünk a céljaink elérésében. A három nap alatt neves szakemberektől és tapasztalt vezetőktől hallhattunk inspiráló előadásokat, így például a Cambridge-i Google iroda igazgatójától, sikeres IT területen dolgozó női munkavállalóktól, illetve a Google technológiai oktatására fókuszáló csapatának különböző tagjaitól, akik sokéves tapasztalattal a hátuk mögött dolgoznak világméretű társadalmi hatást megcélzó programokon. Voltak olyan előadások, melyek kifejezetten a szervezetek életében fennálló kihívásokra, nagy feladatokra keresték a választ, és igyekeztek segíteni a továbblépést, és a Google menő fejlesztői mutattak meg nekünk olyan alkalmazásokat és programokat, amiket a fiatalok technológiai oktatásában használnak: például a Pencil Code-ot, az App Inventort, vagy a Coder for Raspberry Pi -t. Illetve volt szerencsénk megismerni a Dr. Scratch nevű, Scratch projektek elemzésére készített programot, sőt személyesen az alapítóját is, aki a RISE pályázat egyik nyertese volt.

Emellett volt arra is bőven idő, hogy a különböző szervezetekkel ismerkedjünk, építsük a kapcsolatot, megosszuk a jó és működő példákat, tapasztalatokat.  És természetesen jutott idő városnézésre és egy kis kikapcsolódásra is, utolsó este például egy naplemente hajóútra vitt minket a Google csapat a lenyűgöző panorámájú Boston öbölbe.

Skool csapat a Bostoni hajókirándulláson

Rengeteg élménnyel, ötlettel és inspirációval jöttünk haza, amiket szeretnénk beépíteni a Skool működésébe, és a jövőbeni programjainkba. Köszönjük a Google csapatnak ezt az élményt!

Google Awards

A Google RISE nemzetközi pályázatáról szóló korábbi beszámolónkat itt olvashatjátok: http://skool.org.hu/google-rise-nyertesek-vagyunk/