06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Molnár Ágnes

Search Explained, alapító és vezető konzulens
5 márc 2020

Molnár Ágnes

/
Posted By
/
Comments0

Molnár Ágnes (Ághy) vagyok, a Search Explained nevű tanácsadó cég alapítója és vezető konzulense. Gyakran érzem úgy, hogy amit csinálok, varázslat: nagyvállalatok számára végzünk tanácsadást, oktatásokat, illetve egyedi projekteket, ahol abban segítünk nekik, hogy megtalálják a “tűt a szénakazalban”: vagyis a hasznos, releváns, egymáshoz kapcsolódó dokumentumokat és egyéb tartalmakat. Ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni, akkor “mini-Google”-t építünk a cégen belül. Ennél persze bonyolultabb a történet, hiszen a “keresés” gyakran nagyon speciális, és sok esetben minden felhasználó számára mást jelent a “sikeres” keresés. Munkám nagy része ezért nem is technológia, hanem pszichológia. Meg kell tanulnom nemcsak együtt dolgozni minden ügyféllel újra és újra, de megérteni a vállalat életét, kultúráját is – majd mindezt átforgatni, hogy a technológia segítségükre legyen megoldani ezeket a gyakran rendkívül összetett kihívásokat.

Mi szerettél volna lenni?

Orvos – azt láttam minden orvosban gyermekkoromban, hogy mennyire menő, hogy az embereknek segítenek. Aztán rájöttem, hogy képtelen lennék vért venni, szurit adni vagy bármi hasonló módon “kínozni” bárkit, szóval ezt pár év után elengedtem, és rájöttem, hogy a számítógépek sokkal inkább az én világom.

Mi az, amivel nap, mint nap foglalkozol a munkahelyeden?

Munkám során hivatalosan “vállalati kereséssel” (enterprise search) kapcsolatban nyújtok tanácsadást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, mintha belső “Google-t” építenénk – csak épp nem webes tartalmakhoz, hanem mindenféle izgalmas céges dolgokhoz: szerződések, szabályozások, számlák, stb. Képzelj el több millió (tíz- vagy akár százmillió) ilyen doksit, és több ezer (tízezer) felhasználót, akik próbálják a napi munkájukat végezni. Kitalálni, hogy mi lassítja őket (nem találják vagy csak lassan, amire szükségük lenne), és arra megoldást találni mindig izgalmas feladat. Néhány példa: gyógyszergyár kutatási információinak rendszerezése és hozzáférhetővé tétele a kutatók számára; 25 éves repülőtér építési és bővítési projekt tudásmenedzsment rendszerének megtervezése; rendőrségi (belső) információs rendszer fejlesztése; bankok pénzügyi ellenőrzésének dokumentálása; stb. Minden ügyfél, minden projekt más és más, és ezt imádom legjobban. Néha a bankvilágot kell értenem, máskor a repülőtér-üzemeltetést, aztán a gyógyszer-kutatásokat vagy telekommunikációt. Minden nap új kihívás!

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Szerintem a vonzerő sokak számára még mindig a misztikusságban rejlik. Az IT-ben mindig alkotunk valamit. Ez mindig kicsit varázslat, kicsit tudomány, kicsit művészet is. Csodálatos mix, amire ha egyszer ráérzel, azonnal függővé válsz 🙂

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Mindenképp a mesterséges intelligencia (AI) – de nem a sci-fikben látható, “átveszik az emberek szerepét” módon. Szép lassan megtanulunk szimbiózisban élni velük. Ahogyan a mi gyerekkorunkban nem volt még mobiltelefon, sem internet, mára pedig ezek természetes részei a mindennapjainknak – ugyanígy szép lassan beszivárog az AI is az életünkbe. Izgalmas évek előtt állunk, az biztos! 🙂

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Sok szempontból a Facebook (és egyéb social network-k), vagy az online játékok világa máris az, hiszen a virtuális-én és a valóság-én sok esetben elég különbözőek. Az, hogy esetleg egy “valódi” virtuális valóság is kialakuljon, szerintem csak idő kérdése.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Mindenképp lehetőséget látok a mai és a jövőbeli technológiák használatában az “oktatás” terén. Tudatosan használok itt idézőjelet, hiszen úgy gondolom, hogy a tanulás is egyre inkább az egyén igényeihez fog építeni, és a “push” típusú, hagyományos iskolarendszerek szép lassan átalakulnak, elévülnek. Nyilván nem kérdőjelezem meg, hogy szükség van oktatásra, viszont úgy gondolom, sokkal nagyobb szabadságot és sokkal több lehetőséget kap a tanulói oldal.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

Bízom abban, hogy a személyes kapcsolat és a technológia hatékony kombinációja.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Karrierem során mindig sodort elém valakit az élet, aki mentorként támogatott. Ezt akkor nem is feltétlenül ismertem fel rögtön, de visszatekintve ezek az emberek rengeteg lendületet, motivációs és inspirációt jelentenek. Egy-egy tanár, manager vagy kolléga rengeteget tud segíteni. Ha van egy mentorod, az szuper tud lenni. Ha Te magad is mentorrá válsz (tudatosan, vagy mert az élet így “hozza”), az még szuperebb. Hiszek abban, hogy ez a körforgás viszi előre a világot.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Talán meglepően hangzik, de tech szakemberként (is) a legnagyobb büszkeségem a három gyermekem (14, 11 és 4 évesek). Imádom nézni, mennyire másképp látják a világot, mennyire más az ő gyermekkoruk mint a miénk volt, és ahogyan gondolkodnak a világról. Azt hiszem, a legfontosabb amit az elmúlt évek alatt megtanultam az az, hogy mennyi mindent lehet tanulni egymástól – akár a gyermekektől is. A másik, szigorúan szakmai büszkeségem az maga a Search Explained. Az “óperencián túli” kis országból felépítettem/felépítettünk egy világszerte ismert és elismert tudásközpontot. 30-nál is több országban ott a munkánk eredménye, jelenleg is dolgozunk Szingapúrban, Ausztráliában és az USA-ban is.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Az első és legfontosabb, hogy legyél önmagad. Kísérletezz, találd meg, mi érdekel igazán. Az IT-n belül is milliónyi dolog van, ami izgalmas és érdekes. Találd meg, mi igazán a Te témád, és merj belevágni. Néha nehéz lesz. Néha úgy érzed az egész világ ellened van. De tudnod kell, hogy a repülőgépek is szembeszélben szállnak fel… 😉

Leave a Reply