06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Jávorszky Mazsi

memoQ Translation Technologies, Szoftverfejlesztő
5 márc 2020

Jávorszky Mazsi

/
Posted By
/
Comments0

Jávorszky Mazsi, Szoftverfejlesztő, memoQ Translation Technologies.

Mi a te szupererőd?

A szupererőm a kedvesség.

Mi szerettél volna lenni?

Gyerekként valamiért mindig azt válaszoltam, hogy titkárnő szeretnék lenni, mikor megkérdezték tőlem, pedig nem is tudtam mit jelent, csak valamiért számomra jól hangzott. Sajnos semmilyen valós képem nem volt arról, hogy mi szeretnék lenni, ha felnövök.

Mi az, amivel nap, mint nap foglalkozol a munkahelyeden?

Ülök a számítógép előtt, és a kódbázisunkon dolgozom. Javítok rajta, ha kell, ha elromlott valami, vagy teszek bele teljesen új részeket. Ez a magányos része a munkámnak, de mielőtt ezt csinálnám, leülünk a csapattársaimmal, hogy megvitassuk, hogyan oldjunk meg egy komplex problémát.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

A tech ipar legnagyobb vonzereje az, hogy innovatív, képes folyton megújulni, és ami a legfontosabb, korábban elképzelhetetlen dolgokat létrehozni. És pont ez az, ami az egyik leghamisabb mítosz is. Mert ugyan rengeteg olyan fejlesztés van, ami elképesztő (például egy bionikus testrészeket fejlesztő cég vagy Afrikában drón futárszolgálat), de ez csak kis része a tech iparnak. Sokan weboldalakon dolgoznak, vagy egy olyan szoftveren, ami már 20-30 évvel ezelőtt is létezett, csak most már kicsit jobb, mint akkor volt. Ugyan ezekben nincs semmi ámulatba ejtő, ennek ellenére fontos fejlesztések, csak külső szemmel unalmasnak tűnhetnek. Mikor önvezető autót fejlesztő cégnél dolgoztam (de nem a fő szoftveren, csak ezen senki nem akadt fenn), mindenkinek felcsillant a szeme, hogy wow mennyire érdekes, de mikor most mondom, hogy egy fordítástámogató szoftveren (nem olyan, mint a Google Translate!) dolgozom, ami felgyorsítja a fordítók munkafolyamatát, akkor gyorsan továbbsiklik a beszélgetés, pedig lényegében a munkám nem különbözik, mindkettő desktop applikáció-fejlesztés, csak a megítélése más egy laikus ember számára. Szóval aki belevág a tech iparba, nem biztos, hogy a leginnovatív helyen fog kikötni, pedig a szakma ezt akarja reklámozni.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Ami az elmúlt évtized hype-ja volt, az AI. Ugyan még mindig messze vagyunk attól, hogy teljesen önvezető autók száguldjanak az utakon vagy eljussunk a korlátolt hatáskörű AI-tól a szuper AI-ig, aki úgy mozog-beszél-gondolkodik-tanul, mint egy átlagember csak még jobb, de rengeteg izgalmas fejlesztés született az erre való törekvésből. Már létezik olyan autó, ami beparkol helyetted, ha olyan weboldalra tévedsz, ami számodra idegen nyelven van, a Google Translate (nem tökéletesen, de) lefordítja neked, vagy személyre szabott hirdetéseket kapsz, ami lehet, hogy egy jobb termékhez vezet, mint amit eredetileg kerestél.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Ez nem a jövő, hanem már a jelen. Mindenki naponta hosszú órákat lóg különböző közösségi oldalakon, és beszélget/kommentel/lép interakcióba idegenekkel, akikkel máshol nem is fog találkozni. Szerintem ez egyrészről tök jó, mert ha szeretsz pl. vegán ételeket főzni, akkor nagyon könnyen megtalálod online a közösségedet, ahol választ kapsz a kérdéseidre, viszont minél több időt töltünk különböző kütyük előtt, annál inkább elszigeteljük magunkat a körülöttünk lévő világtól, emberektől, ami mentális problémákhoz vezethet. A virtuális életnek szerintem kiegészítésnek kéne lennie, nem az élet fő részének.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Már 10+ évvel ezelőtt megváltozott az internet elterjedésével. Ha meg akarunk tanulni glettelni, rákeresünk YouTube-on, ha szeretnénk többet tudni a migrénről, rákeresünk Google-ön, ha meg akarunk tanulni programozni, keresünk egy jó online kurzust. A tanárainkat megkereshetjük Facebook-on, és rájuk írhatunk, ha van valami kérdésünk. Nagyon sokat változott a tudáshoz való hozzáférés az elmúlt évtizedekben. Ennél radikálisabb változást nem tudok jelenleg elképzelni, hogy be fog következni (ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lehetséges).

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

Nem vagyok igazán jártas az oktatási trendekben, inkább azt mondanám el, hogy szerintem milyennek kéne lennie. Magyarországnak le kéne vetkőznie a poroszos iskolai rendszerét, és nem lexikai tudásra kellene törekednie, hanem arra, hogy a gyerekeket megtanítsa (kritikusan és analitikusan) gondolkodni, kíváncsiságukat, érdeklődésüket tudással táplálja, ahelyett, hogy letörné. Ami még nagyon hiányzik, az a hibázás elfogadása. Rengeteg gyerek stresszes az iskola miatt, mert nem teljesít úgy, ahogyan ő vagy a szülei szeretnék, de ha az oktatási rendszer elfogadhatóbb lenne, hogy mindenki más szinten ért valamihez, vagy csak rossz napja volt a tz-nél, nagyon sokat javítana a gyerekek közérzetén és hosszútávon sokkal kísérletezőbbek lennének.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Inkább azt mondanám, hogy szinte mindenkiben találok valamit, ami inspirál, csak nyitott szemmel kell járni. Fontos, hogy legyenek női példák az új generáció előtt, mert régóta tart az a mítosz, hogy férfiaknak való terület a tudomány, programozás, ami csak annyiban igaz, hogy ők vannak többen, nem azért, mert a nők erre képtelenek lennének, sőt! Csak ha a programozást nézzük, az első számon tartott programozó nő volt, Ada Lovelace, és ez a létszám-helyzet csupán szexizmus következménye. A 60-as évekig női szakma volt a programozás, amíg a férfiak meg nem látták benne a potenciált, és módszeresen átvették az dominanciát. Ezzel kapcsolatban érdemes ezt a cikket elolvasni.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Ez inkább feminista büszkeség, de büszke vagyok rá, hogy a sztereotípiákat meg tudom cáfolni azzal, hogy egy férfiasnak hitt szakmában dolgozom.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Ha érdekel, próbáld ki! Ne tartson vissza mások véleménye, te tudod a legjobban, téged mi foglalkoztat.

Leave a Reply