06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Bugir Zsófi

Prezi, Security gyakornok
5 márc 2020

Bugir Zsófi

/
Posted By
/
Comments0

Bugir Zsófi vagyok, jelenleg a Prezi security csapatában gyakornokoskodom. Szabadidőmben egyfelől szeretek visszaszökni Skool foglalkozásokra, mint mentor-tanár (illetve mostmár a Prezinél foglalkozás szervezésre is van lehetőségem! :)). Manapság pedig videóvágással és zenéléssel foglalatoskodom sokat, illetve ha *tényleg* nagyon sok időm van, akkor szeretek kicsit játszani mindenféle stratégiai játékkal – végülis ez indított el igazán az IT terület irányába.

Mi a te szupererőd?

Szupererőm szerintem a roppant ragadós pozitív energiám! 🙂

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Az iparág vonzereje számomra a szó szerint végtelen fejlődési lehetőség, a rugalmasság/szabadság, és a nem utolsó sorban, a közösségek. Mítoszokkal kapcsolatban pedig: szeretném hinni hogy már túllendültünk a “a programozók sötétben (ez a legfontosabb) kódolnak egész nap egy pincében” féle tévképeken – ezért hozok egy picit árnyaltabb, személyes példát: egy Skool foglalkozáson szó szerint a legjobb környezetbe csöppentek bele. Mosolygós, okos, zseniális mentorok és tanárok vesznek titeket körül – ami egy NAGYON ideális környezet. Simán lehet, hogy egy olyan munkahelyre sodor az élet, ahol nem feltétlenül érzed azt, hogy ki tudsz teljesedni, bármi miatt. Ezt, főleg a karrier elején nagyon helyén kell tudni kezelni, hiszen hosszútávon ez picit meg tudja rongálni az ember önbizalmát. Keress olyan csapatot (mentort!), ahol hagynak repülni. 🙂

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Nem fogok hazudni, ha létezne egy Oasis-szerű (referencia: Ready Player One c. film) virtuális valóság, valószínűleg szabadidőmben az ott élő avataromat fejlesztgetném. 🙂 Nem gondolnám viszont, hogy a közeljövőben egy hasonló meg tudna valósulni – a VR technológia az utóbbi években eléggé felkapott lett (például a VRchat már 2017 óta népszerű), viszont elsődlegesen jelenleg ez egy szórakozási forma. Ha mindennapi használatra lesz olyan terület, amit (plusz előnnyel) ki tud váltani a virtuális valóság tér (látom, ahogy a Walmart ügyfélszolgálatát ezzel képzik ki, viszont azt nem, hogy ugyanez mikor fogja megérni itthon például egy Coop üzletláncnál – vagy akár egy nagyobb Tesco-nál), akkor hamarosan kicsit virtuálisabban élhetjük az életünket. Viszont akármilyen használatot is találunk ennek, még időt kell adni, hogy az ehhez tartozó eszközök, szemüvegek mindenki számára elérhetővé váljanak.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Az interneten fellelhető tudás minőségben és mennyiségben is folyamatosan javul + javulni is fog – és egyre több fajta formátumban érhető el – már nem kell hosszú esszéket átböngészni, hogy megtudjuk, mi lenne, ha sose haltak volna ki a megalodonok. 🙂 Mindenki megtalálhatja az információt a saját maga által preferált formában, legyen az videó, hangoskönyv, vagy akár egy játék, amin keresztül kézzelfoghatóvá válik egy elmélet. Ezen felül mindenki hozzá is tud járulni ahhoz, hogy a saját maga által elsajátított készségeket megossza a világgal – tehát visszaadjon a közösségnek.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Életem első példaképe a karrieremet illetően Molnár Ági volt – aki mentorkodott életem második Skool foglalkozásán. Nagyon jó tanácsokkal, motiváló gondolatokkal adott egy óóóóriási kezdőlökést az akkor még szerelemprojektnek induló szárnypróbálgatásaimnak. Ebből a lendületből a mai napig tudok erőt meríteni. 🙂

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

A legnagyobb büszkeségeim az a több mint 300 fiatal, akik az utóbbi 4 évben kipróbálták a kódolást, és volt szerencsém mentorálni, tanítani őket. Hihetetlen átélni, hogy van, aki az én hatásomra ad egy esélyt a tech karriernek, hát még, amikor valaki ezáltal ilyen irányban tanul tovább programozónak – például Dániában, mert erre is van példa. 🙂

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Nem csak IT-ban, de itt kiemelten fontos: sose hagyjátok letörni a kíváncsiságotokat! 🙂 Ez az első dolog, ami egy nagyon jó alapot kövezhet ki a karrieretekhez.

Leave a Reply