06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Mai Csilla

Graphisoft, Engineering Manager
5 márc 2020

Mai Csilla

/
Posted By
/
Comments0

Mai Csilla vagyok, Engineering Manager a Graphisoftnál. Építészmérnökként végeztem a Budapesti Műszaki Egyetemen, az egyetem alatt egy választható tantárgy keretében ismerkedtem meg azzal a területtel, amivel most is foglalkozom: térbeli modellek programozásával.

Mi a te szupererőd?

A szupererőm, hogy betű-, szám-szín típusú szinesztéziám van, azaz minden betűjegyhez és számjegyhez egy bizonyos szín társul a fejemben.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

A legnagyobb vonzereje egyénenként változhat. Számomra biztonságérzetet nyújt a stabil és magas fizetés és sikerélményt nyújt a problémamegoldás, amit a munkám során általában naponta többször is megélek. Ez a két tényező együtt adja meg a vonzerejét ennek az iparágnak. A leghamisabb mítoszok: egész nap ülsz a gép előtt és programozol, megtanulod a programozást, tehát értesz a számítógépekhez. Az informatika, technológia iparága már hatalmas, és ez azt jelenti, hogy nemcsak sok állás van világszerte ezen a területen, hanem nagyon sokféle is. Ha ezen a területen dolgozol, akkor valószínűleg egy specializált tudással rendelkezel, néhány adott területet ismersz behatóan, és lehet, hogy rengeteget beszélsz másokkal, csapatban dolgozol, de az is lehet, hogy inkább egyedül.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

A Big Data technológiák, mivel több területen ez tűnik a nagyobb technológiai áttörések ugródeszkájának. Az AI, Machine Learning fejlődéséhez is szükség van rá, a biológia területén a genetika feltárás, génmódosítás kutatásánál történt biológiai áttörés (CRISP-R) után az adatfeldolgozás meggyorsításához is erre lehet szükség.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Reálisnak tartom, gyakorlatilag már ott élünk a mindig nálunk lévő telefonjainkkal. Emellett persze nem szűnt meg a valóságos tér, ahol elsődlegesen tartózkodunk. Ha arra irányul a kérdés, hogy el tudom-e képzelni, hogy csak virtuális térben tartózkodjunk a jövőben, akkor igen, el tudom képzelni, azt viszont nem, hogy minden ember kizárólag csak virtuális térben kommunikáljon, legyen jelen. Alapvetően pozitív érzéseket kelt bennem a gondolat, hogy lehetséges egy virtuális térben leélni egy életet, mivel így a testi fogyatékosságok nem tartanák vissza az embereket a virtuális térben, szuper lenne, ha egy vak vagy lebénult ember is ugyanolyan életet élhetne a virtuális térben, mint egy egészséges.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Erre én is kíváncsi vagyok. Egyrészt rengeteg dolog megtanulható az internet elterjedése óta, nagyon sok információ könnyen elérhető, másrészt a források hitelességének ellenőrzése nehezebb lett. Ez utóbbit akadályozó tényezőnek tartom a tanulásban és a tudás megosztásában, azt gondolom elsősorban ez fog változni.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

Kiscsoportos, személyre szabott, csapatmunkát segítő, pedagógusnak nagyobb teret biztosító, gondolkodásra és érdeklődési területek feltárására késztető.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Konkrét példaképem nincs, a környezetemre figyelek. Ha valaki különösen jól kezel egy szituációt, vagy a hozzáállása egy feladathoz vagy problémához pozitív, akkor átgondolom, hogy én is így csináltam volna-e, mit tettem volna az ő helyében. Ha jobban tetszik az, amit az aktuális szituáció aktuális példaképe tett vagy mondott, akkor elképzelem magam, ahogy egy ilyen szituációban én is azt teszem/mondom. Tudatosítom magamban a lépéseket, amik ahhoz vezetnek, hogy én is ilyen jól tudjak kezelni egy hasonló szituációt.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Egy olyan projectben a szakterületemhez kapcsolódó munkák összefogása, ahol ez kihívást jelentett.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Elkezdeni informatikával, programozással foglalkozni nehéz. Könnyen megakad az ember, sokat kell dolgozni a tanulási folyamat elején kis sikerélményekhez, nem túl önbizalomnövelő élmény. A tanácsom az, hogy ne add fel. Nem kell hozzá zseninek lenni, de a munkát és küszködést, értelmetlennek tűnő keresgélést, utánanézést bele kell tenni. Ha jobban megismersz egy területet jobb lesz, könnyebben jön majd a sikerélmény is.

Leave a Reply