06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Szabó Enikő

Scrum master, Evosoft
5 márc 2020

Szabó Enikő

/
Posted By
/
Comments0

Szabó Enikő vagyok. Az Evosoftnál tesztmérnökként kezdtem, most Scrum Masterként dolgozom.

Mi a te szupererőd?

Szupererőm a proton. 🙂 Azaz a pozitivitás.

Mi szerettél volna lenni?

Kislány koromban elsősorban királylány szerettem volna lenni, másodsorban fagyi árus. 🙂

Mi az, amivel nap, mint nap foglalkozol a munkahelyeden?

2 fejlesztő csapatot igyekszem támogatni, azzal a céllal hogy minél hatékonyabban tudjanak a feladataikkal haladni, és ne kelljen olyasmivel foglalkozniuk, ami nem kapcsolódik szorosan a napi munkájukhoz. Ez kihívásokkal teli, nagyon változatos mindennapokat jelent, és folyamatos tanulást, hogy minél hasznosabb tudjak lenni. Ha én jól csinálom a dolgom, szerencsés esetben ez a csapatok hatékonyságán és nem utolsó sorban elégedettségén is meglátszik. Ez az eddigi legváltozatosabb és legizgalmasabb munkám. Folyamatos odafigyelést, kreativitást, fejlődést igényel.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Számomra a legnagyobb vonzereje, hogy nem szeretnék lemaradni semmilyen technológiai újdonságról. Márpedig ha tech pályán mozogsz, könnyebb naprakésznek maradni. Az egyértelmű leghamisabb mítosz az, hogy ez férfi szakma. Nem az.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Szerintem a következő években, a – már most felfutóban lévő – AI (Artificial Intelligence) lesz a meghatározó technológia. A nagy tech cégek egyértelműen ebben látják a jövőt, és rengeteget áldoznak a fejlesztésre.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

A virtuális valóságtér kialakulását abszolut elképzelhetőnek tartom. Azt gondolom, lennének olyan helyzetek, amikor nagyon jó hasznát lehetne venni. Gondoljunk csak azokra a családokra, amelynek tagjai fizikailag nagy távolságban élnek egymástól, akár más országokban. A virtuális valóság kiterjesztésével akkor is létre lehetne hozni közel valós családi eseményeket, ha valójában nem egy fizikai térben tartózkodnak a családtagok.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

A tanulás és tudásmegosztás már most is nagyon jól elérhető az internetnek, az on-line kurzusoknak köszönhetően. Amennyiben ezeket még tovább fejlesztik, az csak jó lehet. Rengeteg tudásanyag érhető már el on-line, illetve rengeteg interaktív tanfolyam, és akár vizsga lehetőség is. A jövőben elterjedhetnek akár a virtuális osztálytermek is.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

A modern oktatással kapcsolatban vannak kétségeim. A hazai oktatás támogatása szerintem nincs azon a szinten, ami támogatni tudná az oktatás modernizálását. Természetesen vannak erre törekvések, és örülnék neki, ha 2030-ra a támogatottság is megnőne ez irányban. Itt az oktatás alatt most kifejezetten a közoktatást értettem. Természetesen az ettől eltérő speciális oktatások biztosan tovább hasítanak a modernizáció irányába, melyben úgy gondolom nagy szerepe lesz a virtualizációnak.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Rengeteg példaképem van. Mindenki más szempontból az. Ott vannak például a szüleim. Azt hiszem az ő szerepük a legnagyobb abban, hogy sikeres és boldog vagyok az életben. Aztán persze van a “példakép listámon” közismertebb személy is, például Pink. Ő azért, mert világhírű popsztár, kivételes adottságokkal, nem mellesleg anyaként is helyt áll. Ő egy tipikusan olyan ikon számomra, aki sok más hasonló foglalkozású női sztárral ellentétben nem a külsejével nyerte el a népszerűséget. Példaképnek tekintem az összes női űrhajóst. Talán az egyik legkeményebb pálya, ahová egy nőnek be kellett küzdenie magát.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Önmagában már arra nagyon büszke vagyok, hogy tech szakemberré váltam, annak ellenére, hogy mondhatni nem így születtem. Néhány éve történt csak, hogy egy teljesen más világból beléptem a tech pályára, és őszintén szólva nem is voltam felkészülve rá, hogy ilyen sikertörténet lesz belőle.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Az első és legfontosabb, hogy higgy magadban! Ugyanis ez alapvető feltétele annak, hogy mások is hinni tudjanak benned. Amint ez megvan, a lényeg, hogy legyenek konkrét céljaid. A céljaid elérését pedig vidd végig kitartással. Fontos ugyanakkor tudnod, hogy a cél eléréséhez nem feltétlenül vezet mindig egy teljesen egyirányú, egyenes út. Előfordul, hogy bekerül egy-két elágazás vagy kanyar, akár olyan kanyar is, ami elsőre visszafordító kanyarnak tűnik. A lényeg, hogy ne veszítsd el a fókuszt! Tudd, hogy hová szeretnél eljutni, és ha az utadba kerül néhány akadály, akkor is koncentrálj a célodra, és hasznosíts mindent, amit menet közben csak tudsz és segítségedre lehet. Olykor ugyanis hasznodra válhatnak olyan dolgok is, amelyekre először nem is gondolnál!

Leave a Reply