06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Pálfi Dóra

imagiLabs, alapító
5 márc 2020

Pálfi Dóra

/
Posted By
/
Comments0

Pálfi Dóra vagyok, az imagiLabs alapitója és cégvezetője. Egy technológiai innovációval szeretnénk fiatal lányok számára vonzóbbá tenni a programozás világát. Egy startup cég vezetőjeként egyszerre több munkaköröm is van: például a telefonos alkalmazásunk dizájnja, tananyag fejlesztése, az üzleti terv és a pénzügyeink intézése is az én feladataim közé tartozik. Szabadidom egy részében is dolgozom: jógaoktatóként igyekszem a diákjaim mentális és fizikai egészségét támogatni!

Mi szerettél volna lenni?

Agykutató szerettem volna lenni!

Mi az, amivel nap, mint nap foglalkozol a munkahelyeden?

Cégvezetőként szinte nincs két napom ami egyforma lenne és számomra ez igazán izgalmas. Egyik nap lehet, hogy épp egy prezentációt készítek a cég céljairól és eddigi sikereiről, befektetőkkel tárgyalok, a következő nap pedig már az alkalmazásunk új funkcióit tervezem. A dizájn az egyik kedvenc része a munkámnak, nem csak azt kell végig gondolnom hogyan fog kinézni az alkalmazásunk de azt is, hogyan fogja egy új felhasználó egyáltalán tudni, mi mindent lehet csinálni és hogyan tehetjük az élményt pozitívabb. Ami még nagyon fontos a munkámban, hogy ne csak feltételezésekre alapozzuk a döntéseinket, hanem valós megfigyelésekre. Például amint egy új dizájn elkészült, mindig meghívunk néhány fiatal lányt (ők az alkalmazásunk célközönsége), hogy próbálják ki az appot és mondják el a véleményüket.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Akkor kezdtem el a programozás iránt lelkesedni, amikor egy egyetemi projekt keretein belül olyan honlapot készítettünk a csapatommal amit a diáktársaink tényleg hasznosnak találtak, és segített nekik az óraválasztásban illetve a tanulmányaik megtervezésében. Ez talán nem hangzik olyan nagy dolognak, de számomra úgy tűnt mintha a programozás egyfajta szuper erő lenne, amivel új és hasznos dolgokat tudok létrehozni! Szerintem ez a legnagyobb vonzereje a technológia iparának – nagyon nagy hatása van a jövőnk formálásában és ebben az iparban folyamatosan fejlődhetünk. Sajnos még a mai napig is sokan azt gondolják, hogy ebben az iparágban csak a számítógépeink előtt ülünk egész nap, pedig a valóságban nagyon sok kreativitást és együttműködést igényel.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Nyilvan a mesterséges intelligencia, 5G, blockchain – ezek mind fontos technológiai trendek. De, hogy mást is megemlítsek: számomra ami nagyon izgalmas, például a környezetvédelem területén való technológiai újítások. Például az élelmiszeriparban a hús alternatívák, és egyéb ételek előállítása amik nem szennyezik annyira a környezetet.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Ez nagyon izgalmas kérdés, de őszintén, nem gondolom (vagy legalábbis remélem) hogy ez bekövetkezne. Számomra mindig az a fontos és érdekes a technológiai innovációkkal kapcsolatban, hogy hogyan tudják a való világot és az emberek mindennapjait jobbá tenni.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Ez már ma is megfigyelhető – a technológiai újításoknak (például internet) köszönhetően az elmúlt évtized(ek)ben a tudásmegosztás és a tudáshoz való hozzáférés sokkal egyszerűbbé vált és szerintem ez a trend csak egyre folytatódik. Például nagyon sok online továbbtanulási lehetőség van és sok ingyenesen elérhető tananyag, ami lehetővé teszi, hogy szinte bárki, bárhol hozzájuthasson olyan tudáshoz, ami néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. Szerencsére ez az akadémiai kutatások hozzáférhetőségére is igaz! Néhány éve a kutatói munkákat csak az egyetemi professzorok és a tanulók olvashatták, de manapság egyre több publikáció érhető el online, ingyenesen. Ami még szintén fontos változás, hogy a technológiának köszönhetően sokkal interaktívabbá és izgalmasabbá lehet tenni mind az iskolai, mind a szabadidős tanulási lehetőségeket. Sőt, muszáj is az oktatási módszereknek lépést tartani a technológiai újításokkal, különben nem fogják tudni fenntartani a fiatalok érdeklődését.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

Azt gondolom, hogy egyrészről – mivel a tudás hozzáférés teljesen megváltozott az oktatás is meg kell, hogy változzon. Például a lexikális tudás (és tények bemagolása!) helyett sokkal fontosabb magára a tanulás folyamatára, kreativitásra, problémamegoldásra és a kollaborációra fókuszálni. Mivel a tényszerű információkra úgyis bármikor rá tudunk keresni. Sokan azt gondolják, hogy a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően már nem is lesz szükség iskolákra/egyetemekre, ugyanis minden tudás elérhető lesz online. Azt gondolom, hogy a személyes oktatásnak mindig meglesz a szerepe. Személy szerint az egyetemen ismertem meg például a cégem társalapítóit is – és szereztem olyan barátokat, akik nélkül sem a mindennapjaimat, sem a karrieremet nem tudom elképzelni!

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Szerencsére sok rendkívül inspiráló női innovátor és tech cégvezető létezik! Az egyik kedvenc női feltalálóm, Simone Giertz, a Youtube csatornáján keresztül megmutatta a világnak, hogy bárkiből lehet feltaláló! Ami a mindennapi munkámat illeti, cégvezetőként sok inspirációt ad sikeres nők által alapított cégekről olvasni – például Ida Tin, a Clue nevű alkalmazás alapítója illetve Melanie Parkins a Canva alapítója szuper példaképek.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Eddigi legnagyobb büszkeségem a saját cégem beindítása és a termékünk, egy programozható divatkiegészítő, az imagiCharm fejlesztése. Két társalapítómmal (akik szintén lányok) elejétől végéig magunk menedzseltük a folyamatot – persze nagyon sok más mérnökkel és tech szakemberrel együtt dolgoztunk. De a mi feladatunk volt, hogy a legjobb szakembereket megtaláljuk, hogy együtt hozzuk meg a döntéseket, hogyan fog kinézni és működni a termékünk…

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Szerintem az a legfontosabb, hogy ne féljünk új dolgokat kipróbálni, illetve másoktól segítséget és visszajelzést kérni. Nem kell egyedül tökéletes megoldást alkotnunk, sőt! A legtöbb programozó naponta többször kér segítséget vagy a kollégáitól vagy a google-tól.

Leave a Reply