06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Kovács Ivett

Starschema Kft., Adatvizualizációs designer és fejlesztő
5 márc 2020

Kovács Ivett

/
Posted By
/
Comments0

Kovács Ivett vagyok 8 éve adatvizualizációs designerként és fejlesztőként dolgozom a Starschema Kft-nél. Imádom a munkám, melyet nem is munkaként élek meg hanem, mint hobby amiben egyszerűen jól érzem magam és motivál. Mindennap egy újabb kihívás, hiszen ebben a szakmában az ember mindennap tanulhat valami újat és állandóan fejlesztheti magát.

Mi a te szupererőd?

Fáradhatatlan tanulási és fejlődési vágyam.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Számomra a legnagyobb vonzerő a folyamatos fejlődési lehetőség. Azok a toolok, amikkel napi szinten dolgozom folyamatosan megújulnak, még inkább felhasználó barátok lesznek, új featurek jelennek meg illetve a piacon újabb és újabb termékek tünnek fel. Emiatt nekem is szükséges lépést tartanom a technológia fejlődésével, hogy a lehető legkreatívabb adatvizualizációkat tudjam elkészíteni. Mivel ma már minden vállalkozás IT-val támogatott rendszerekre épül, így bárki találhat az érdeklődésének megfelelő munkát ebben az iparágban függetlenül a végzettségétől. Nem szeretem, amikor az IT-s embereket beskatulyázzák a papucsos,szemüveges, geek és misztikus nyelven beszélők körébe.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Ha irányzatra gondolunk, akkor a quantum computing. De első körben az AI és ML alapú megoldások lesznek hatással az iparra. Ami még sokat fog fejlődni az elkövetkező években az a human machine interface. Pl. nem egér + billentyűzet lesz, hanem valami organikusabb interface, pl gondolatvezérlés.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Már most is ebben a világban élünk, hiszen életünk nagy részét mind online intézzük el és mindez a technológia fejlődésével még inkább ebbe az irányba fog elmozdulni. Ha a virtuális világ adta lehetőségeit tudatosan használjuk, akkor mindenképpen pozitív előnyökkel fog járni, viszont ott van annak az esélye is, hogy emiatt még kevesebb fizikai és szociális interakció érhet bennünket, amiről még nem tudjuk, hogy hogyan fogja befolyásolni az emberi viselkedést. Ha meg tovább gondoljuk ezt a témát, akkor azzal a gondolattal is el kell játszanunk, hogy mi lesz akkor, amikor már nem valós dolgokat fogunk látni és észlelni a virtuális valóságtérben. Innen már ijesztőnek tartom ezt a világot.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

A követekző generáció számára a szoftverek kezelése és a programozási nyelvek ismerete alap lesz. Remélhetőleg ezeket mind már az iskolában el tudják sajátítani a diákok. Sokkal könnyebben tudnak majd információkat és anyagokat megosztani egymással. Maga az információ átadása és hozzáférhetősége is egyszerűbbé és gyorsabbá fog válni, mely a hátrányosabb helyzetben lévőket előnyösebb helyzetbe emelheti, ezáltal ez a szakadék szűkebbé válhat.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

A papír alapú oktatás teljes mértékben megszűnik és nem tartom kizártnak a remote oktatási rendszert sem. Az életben hasznosítható, gyakorlati tudásra fognak fókuszálni.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Szeretem követni a világban, hogy ki milyen munkákat készít azért, hogy inspirálódjak illetve tanuljak másoktól. Példaképet is ebből a szakmából tudok mondani. Giorgia Lupi, olasz származásó adat vizualizációs designer. Milánóban egy adatvezérelt design cég alapítója, jelenleg New Yorkban a Pentagram partnereként dolgozik. Az életútja a munka iránti szeretete, ami miatt én felnézek rá. Mindent a saját erejéből és motivációja által ért el és jutott a legelismertebb designerek közé a világban nőként.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Nem feltétlenül mondanám magam IT-s embernek. Vizaulizációkat készítek, amelyek adatokon, információkon alapulnak. A legjobb érzés, mikor munkámmal non-profit szervezeteket tudok segíteni és egy adott tárdadalmi problémára(gyermekmigráció, nemi egyenlőtlenségek – politikában, IT szektorban, zeneszerzők körében – vagy a környezetszennyezés kérdése) tudom felhívni a figyelmet.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Ne erdékeljen semmilyen sztereotípia, csak higgy magadban és csináld amit szeretsz.

Leave a Reply