06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Laczkó Katalin

Jabil európai régiós IT vezető
5 márc 2020

Laczkó Katalin

/
Posted By
/
Comments0

Laczkó Katalin vagyok, a Jabil európai régiós IT vezetője. 13 gyárunk van a régióban, aminek az IT működéséért én vagyok a felelős.

Emellett megalapítottam a ShareIT Lab egyesületet, aminek a célja, hogy nőket támogasson a pályakezdésben, karrierváltásban vagy előlépésben digitális technológia területen.

Mi a te szupererőd?

A szupererőm, hogy sosem adom fel, mindig talpra esem, és mindig találok megoldást problémákra.

Mi szerettél volna lenni?

Tesitanár 🙂

Mi az, amivel nap, mint nap foglalkozol a munkahelyeden?

IT vezetőként az a dolgom, hogy a gyárainkban és az irodáinkban minden számítógép és az ezek mögött lévő rendszerek, például szerverek, adatok, internet jól működjenek. Ha nem mennek, a gyár sem tud működni, mert minden gép össze van kapcsolva és kommunikál egymással. Másik nagy feladatom a kollégáimat segíteni azzal, hogy érthető célokat tűzök ki, megbeszélem velük az esetleges problémákat a munkában, és ha elakadnak valahol, segítek nekik megoldást találni. A napom nagy részét beszélgetéssel töltöm, mert nagyon fontos, hogy mindenki tudja, mik a teendők, milyen irányba megyünk, hol tartunk.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Az IT manapság minden cég alapja, nincs olyan terület, ahol manapság ne épülne egy vállalkozás vagy egy cég IT-val megtámogatott rendszerekre, az iskoláktól kezdve, a postán át, a tömegközlekedésen át, egészen a bankolásig. Így ezen a területen bárki találhat az érdeklődésének és erősségeinek való munkát, akár kreatívabb, akár embercentrikus, akár inkább magának való. És mivel a vállalkozások egyre több IT megoldásra és automatizációra épülnek, ezen a területen a jövőben is lesz munka. Sokszor látjuk sorozatokban vagy filmekben, hogy az IT-s kockás inges férfi, aki valami fura IT-s nyelven beszél, amit senki nem ért. Ez egy túlzás. Vannak ugyan programozók vagy rendszergazdák, akik bizonyos programnyelveket és program utasításokat jól kell, hogy ismerjenek, de manapság az IT-s munkák palettája nagyon széles, és bárki megtalálhatja benne a számításait.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

Az AI tovább fog fejlődni, és egyre inkább beépül a napi szolgáltatásokba is, mint a vásárlás, közlekedés, bankolás. Az adatok kulcsfontosságú értékek már most is, de ez fokozódni fog. Jönnek az önjáró bármik, nem csak autók és légi taxik, de mindent egyre inkább automatikusan fogunk akarni megoldani, legyen az akár a bevásárlás, akár a nyelvtanulás. Ennek legfontosabb oka szerintem, hogy az emberiség alapvetően mindig azért fejlesztett magának eszközöket, hogy az élete egyszerűbb, könnyebb legyen. Manapság is a fejlesztések arról szólnak, hogyan lehet jobb, kellemesebb a felhasználói élmény. Ennek természetes velejárója, hogy a folyamatok egyszerűsödnek, automatizálódnak. Sok olyan technológia is meg fog jelenni, melyek a Föld egészségének megtartására és fejlesztésére fognak irányulni, legyen ez akár ipari légtisztító rendszer, akár óceán takarító gép, akár mesterséges fa, ami oxigént termel.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Ez már most is megvan. Az életem egy részét online intézem és élem. Mindaddig, amíg ezt én kezelem a saját agyammal, ez a saját életem része függetlenül attól, ez fizikailag vagy virtuális térben történik. A jövőben ez az arány fog növekedni, mit csinálunk konkrétan fizikailag, és mit csak virtuálisan.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Egyrészt a technológia beépül a tanulásba, alap lesz a tanuláshoz. Olyan képesség, mint az olvasás. A programozás, a szoftverek kezelése alap lesz. A mai számtech órák már a mai alsós generációnak is irrelevánsak, nekik ez már alap. Másrészt az online együttműködési és virtuális megoldások segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet tanulási környezetet szimulálni, együttműködni, információt megosztani egymással. Sokkal hozzáférhetőbbek is lesznek az anyagok, és sokkal több lehetőséget kapnak azok is, akik eddig hátrányos helyzetben voltak és nehezen fértek hozzá tanulási lehetőségekhez.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

A modern oktatás az új igényekre kell épüljön. Azt kell tehát megtanítsa, amire a gyerekeknek valóban szükségük lesz majd ahhoz, hogy a legjobb alapokkal induljanak neki az életnek. Ez egy keverék a fizikai világban szükséges és az online térben szükséges képességek között. Az oktatás is ezt a kettősséget, mégis mint alap működés kell, hogy képviselje és tanítsa. Plusz a változásra való képességet és a rezilienciát, amik már most is alap, de a jövőben még fontosabbak lesznek.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Egyik példaképem Thomas J Watson, az IBM egyik CEO-ja, aki szerint “a világ összes problémáját meg lehetne könnyen oldani, ha az emberek hajlandóak lennének gondolkodni”. Innen ered az IBM-es Think brand és mottó. A másik példaképem Mónika Houck, a Lufthansa Systems egyik volt ügyvezetője, aki főnököm volt pár évig. Programozóként kezdte és a cégvezető pozícióig vitte, mégis mindig ember maradt, plusz megoldásfókuszú coach. Mindig az embert nézte a helyzetekben, és velük keresett megoldást helyzetekre. Szeretem a vezetői példákat olvasni, ötleteket meríteni, alap és nagy kedvencem Peter Drucker, a vezetés elmélet egyik úttörője. Cikkei és gondolatai mindig nagyon találóak számomra, hogy fókuszáljunk vezetőként arra, ami valóban fontos.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Alapvetően nem vagyok tech szakember, vezető vagyok. Egyik legnagyobb büszkeségem mégis az, hogy ezt tech területen értem el, rengeteg dolgot tanultam meg magamtól, kollégáktól, és 2015-ben sikerült IT-ból is mester diplomát szereznem. A szakmai hátterem miatt ugyanakkor arra vagyok büszke, hogy bár IT területen dolgozom, rendszerben látom a helyzeteket, ahol a végén minden az emberen múlik, akármennyire is gépesített és automatizált ma már ez a terület. Ezáltal én nem csak projektekre és tech bevezetésekre fókuszálok, hanem leggyakrabban emberekre: kollégákra, ügyfelekre, felhasználókra.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Higgy magadban és maradj mindig nyitott az új dolgokra.

Leave a Reply