06 70 451 7867
hello@skool.org.hu

Mári Zsuzsi

Deutsche Telekom AG, EU IT Steering Functional coordinator
5 márc 2020

Mári Zsuzsi

/
Posted By
/
Comments0

Mári Zsuzsi vagyok, a Deutsche Telekom Európai szegmensében dolgozok és én felelek az Európai IT közösségért, az Európai IT szegmens koordinálásáért. Ez azt jelenti, hogy a Deutsche Telekom leányvállalataival dolgozom együtt különböző stratégiai kérdéseken és olyan projekteken, ahol a különböző országok működését harmonizáljuk. Szabadidőmben önkéntes alapon workshop facilitálással, csapatépítő tréningekkel és coachinggal foglalkozom.

Mi a te szupererőd?

Átlátom a káoszt.

Mit gondolsz, mi ennek az iparágnak a legnagyobb vonzereje? És mik a leghamisabb mítoszok?

Az IT lehetőséget ad arra, hogy új dolgokat hozz létre, problémákat oldj meg és folyamatosan a legújabb technológiákkal dolgozz. Sokan azt hiszik, hogy a babzsák fotelekről es az ingyen gyümölcskosárról szól egy menő IT munkahely, holott a legmélyebb szakértelem szárnyalása a lényeg környezettől függetlenül. A titok, hogy bele kell ásnod magad a dolgokba, nem elég a felszínt kapargatni.

Szerinted melyik lesz a következő évek meghatározó technológiája, és miért?

A következő években a mesterséges intelligencia (AI) irányába fog tolódni a figyelem. Az AI beépítése a folyamatokba hatalmas előrelépés bármely cég számára, a legegyszerűbb funkcióktól kezdve, mint pl. egy számla vagy egy önéletrajz beolvasása és szortírozása tanuló algoritmusok segítségével, a legbonyolultabb személyre szabott felületek kialakításáig.

Reálisnak tartod, hogy kialakul egy virtuális valóságtér, ahol éljük az életünket? Ha reálisnak tartod, hogyan képzeled el és milyen érzéseket vált ki belőled? Ha nem, akkor miért nem?

Igen, úgy képzelem el, ahogy a Mátrix című filmben ábrázolták.

Hogyan fog változni a tanulás és tudásmegosztás a technológia hatására?

Én úgy gondolom, hogy már egy ideje nem az a fontos, hogy mit tanulsz meg, hanem az, hogy hogyan használod a tudást. Az oktatásban azokra a készségekre érdemes fókuszálni, amik abban segítenek, hogy gondolkozni és megfelelően kommunikálni tanuljunk meg, így tudjuk a problémákat a leghatékonyabban megoldani.

Szerinted milyen lesz a 2030-es években a modern oktatás?

Az, hogy szerintem milyen lesz, és hogy én hogyan képzelem el függetlenül a körülményektől, két külön kérdés. Inkább az utóbbiakról írnék. Úgy képzelem el az oktatást 2030-ban, hogy a diákok projekteken dolgoznak, a számonkérések probléma megoldásról szólnak, a tanárok pedig inkább coach szerepben vannak. A programozás az alapvető része az oktatásnak általános iskolás kortól kezdve, gyakorlatilag ez az eszköz, amin keresztül történik barmi, a projektek, a számonkérések, a kommunikáció. A gyerekek együtt fejlesztik a saját platformjukat, közösen kódolnak és ezen keresztül ismerik meg a világot. Az iskolában nyíltan lehet beszélgetni és olyan közösségek formálódnak, amelyekben nem rekesztik ki egymást, hanem mindenkiről ismert, hogy mi a hozzáadott értéke, hiszen mindenki megkapja a lehetőséget, hogy megmutathassa magát.

Te magad kit tekintesz példaképnek, honnan merítesz inspirációt?

Sosem voltam a személyi kultusz híve. Szerencsére mindig volt olyan inspiráló személy a közvetlen környezetemben, akit példaképnek lehet nevezni. Jelenleg is olyan szakemberekkel vagyok körülvéve, akik mind követendő példák. Emellett a szakmai megbeszélések, a hackathonok, a workshopok, amiket tartok és a konferenciák egyaránt inspirálnak.

Mi a legnagyobb büszkeséged tech szakemberként?

Nem tudok egy konkrét projektet vagy eseményt megjelölni. Büszke vagyok az útra, amit eddig bejártam.

Ha csak egy tanácsot adhatnál a lányoknak egy sikeres tech karrier elindításához, mi lenne az?

Ragadj meg minden lehetőséget, ahol tapasztalatot szerezhetsz!

Leave a Reply